Parfumurile se găsesc în multe produse pe care le folosim zilnic. Pe lângă apa de toaletă sau de parfum care ne completează fiecare outfit, acestea se găsesc și în creme, șervețele, produse de make-up, antiperspirante și detergenți. Pe de altă parte, chiar dacă ai grijă să eviți toate aceste produse, nu poți controla parfumurile din aer în locurile publice.
Simptomele alergiei la parfum sunt strănutul, dificultățile de respirație, dermatită, respirație șuierătoare, congestie nazală și dureri de cap. Vizita la medicul alergolog are o importanță deosebită pentru un diagnostic cert și un tratament adecvat. Iată ce trebuie să faci pentru a evita parfumurile și simptomele alergice.
-
Renunță la apa de toaletă/parfum
Cu toți iubim parfumurile, însă dacă ai alergie la parfum, este nevoie să eviți total acest alergen. Renunță la utilizarea apei de toaletă/de parfum obișnuite. Dacă după pulverizarea parfumului te confrunți cu simptomele alergice, acesta este o măsură de luat în considerare. De asemenea, evită utilizarea spray-urilor de cameră.
-
Încearcă parfumurile naturale
Parfumurile obținute din plante pot fi tolerate mai bine decât cele obișnuite. Acestea nu conțin parfumuri artificiale, ci doar uleiuri esențiale. De asemenea, conțin considerabil mai puține substanțe artificiale.
Totuși, este dificil de identificat la ce fel de substanțe volatile ești alergic. Există riscul să ai alergie și la parfumuri naturale. Cu toate acestea, este o metodă care merită încercată dacă nu vrei sa renunți la utilizarea parfumurilor.
-
Folosește detergenți bio hipoalergenici
Detergenții de rufe, balsamul de rufe, detergenții de vase, de geamuri, de mobilă și cei universali conțin parfumuri artificiale. În timp ce folosești aceste substanțe pentru a curăța suprafețele, poți experimenta simptome alergice.
De asemenea, parfumurile din detergenții de rufe rămân în haine și în lenjeriile de pat, cauzând reacții alergice. Înlocuiește toți detergenții, în special cei pentru rufe, cu detergenți bio hipoalergenici. Aceștia nu conțin parfum și alte substanțe artificiale. Spălarea rufelor cu detergenți bio disponibili pe Obio va preveni astfel simptomele alergice.
-
Folosește cosmetice și șervețele fără parfum
Pentru că parfumurile se găsesc inclusiv în creme, loțiuni de corp, produse pentru păr, produse de make-up, șervețele umede și uscate, trebuie să alegi întotdeauna variantele fără parfum. Caută pe ambalajul produselor mențiunea „hipoalergenic”. Ia în considerare această metodă mai ales dacă prezinți și manifestări cutanate.
-
Utilizează un purificator de aer
Un purificator de aer este un dispozitiv special conceput pentru a filtra aerul din încăperi, îndepărtând alergenii. Astfel te ajută să respiri aer proaspăt. Este recomandat să utilizezi un purificator mic de aer la birou. De asemenea, este util și acasă, dacă ai manifestări și la alți alergeni din aer, cum ar fi polenul sau acarienii.
-
Înștiințează-i pe cei din jur despre problema ta
Simptomele de alergie pot apărea chiar dacă tu încerci prin toate metodele să stai departe de parfum. Cel răspândit de alte persoane poate fi, de asemenea, un factor declanșator al simptomelor.
De aceea ar trebui să comunici membrilor familiei și colegilor de muncă problema pe care o întâmpini. Explică-le că va trebui să păstrezi o oarecare distanță față de ei dacă se vor parfuma excesiv.
-
Mergi la medicul alergolog
Deși multe persoane neglijează alergiile, consultația de alergologie are un rol important pentru un diagnostic corect și pentru controlul simptomatologiei. Medicul îți va face analize și teste cutanate pentru a identifica substanțele la care ești alergic. Este posibil să fii alergic la mai multe substanțe din mediu sau din alimente și nu doar la parfum. Astfel, vei ști ce trebuie să eviți. De asemenea, medicul îți va prescrie un tratament adecvat. Vaccinul antialergic poate fi, de asemenea, o soluție.
Prin urmare, cea mai bună strategie de a preveni simptomele acestei alergii este să eviți factorul care o declanșează – parfumul și toate produsele parfumate. Totuși, adresează-te medicului pentru un diagnostic cert.