Îmi amintesc cu drag de momentul anului 2006, când m-am angajat pentru prima dată după terminarea facultăţii de Automatizări şi Calculatoare şi am achiziţionat primul laptop. Eram fascinat de portabilitate în primul rând, deoarece telefoanele mobile smartphone nu existau pe atunci. De atunci am rămas un fan declarat al laptopurilor şi a fost mereu staţia mea de lucru.
2006 – Laptop NEC: Nu cred că îmi mai aduc aminte după 15 ani funcţionalităţile primului laptop deţinut dar ştiu sigur că marca era NEC, preţul a costat atunci în jur de 3600 lei (fiindcă l-am plătit în 12 rate) şi ca specificaţii tehnice avea un procesor AMD de aprox. 2 GB, memoria RAM de 512 MB şi HDD-ul de 120 GB, placă video nVidia 128 MB independentă. Un alt aspect important era unitatea CD-RW, se utiliza foarte mult pe atunci scrierea de CD-uri cu software piratat, muzică, documente şi fotografii. La vremea respectivă, acesta era un produs Premium, de top.
M-am folosit aproximativ 5 ani de laptop-ul NEC care a funcţionat ireproşabil, singura problemă întâmpinată cu el a fost o defecţiune la placa de bază survenită la aproximativ 3 luni după achiziţie şi care a necesitat trimiterea în service pentru înlocuire placă de bază, după care nu am mai avut alte probleme.
2011 – Laptop Fujitsu Siemens: Anii au trecut şi am constatat că laptopul NEC, care rula optim cu un sistem de operare Windows Milenium, avea performanţe tot mai scăzute comparativ cu software-ul rulat, nevoia de resurse era din ce în ce mai mare. Astfel, căutând o variantă pentru upgrade, m-am oprit la un Fujitsu Siemens cu procesor Intel Dual Core de 2 GB, în total 4 GB cu memorie RAM 1024 MB şi HDD de 500 GB. Pe lângă acestea mai aveam o unitate DVD-RW, placă video nVidia independentă de 512 MB, cameră video încorporată (în plus faţă de NEC). Am utilizat vreme de 5 ani cu succes acest laptop împreună cu varianta Windows XP.
2016 – Laptop Toshiba: Tehnologia a prins viteză tot mai mult, astfel încât software-ul utilizat de mine ca it-st a început să necesite tot mai multe resurse. Sistemul de operare a evoluat, iar pentru Windows 7 era necesar un upgrade tehnologic. Am trecut astfel la un laptop Toshiba Satellite C855-210 cu procesor Intel® Core™ i3-2370M 2.40GHz, memorie RAM de 6GB, HDD de 640GB, placă video AMD Radeon HD 7610M 1GB, culoarea alb Luxe White Pearl. Ecranul LED full HD de 15,6″ avea o claritate a imaginii excepţională. Am fost foarte mulţumit de alegerea făcută şi m-am bucurat fără probleme de acest laptop până în prezent, când am dorit să fac următorul pas spre o nouă experienţă.
2021 – CE SĂ ALEG? Încă nu am găsit ceva care să mă convingă şi încă mai caut laptopul potrivit pentru mine, am studiat oferta de laptopuri pe site-ul Huawei şi am văzut acolo câteva modele interesante. Deşi nu m-am hotărât, urmărind oferta actuală de laptopuri îmi dau seama de avântul tehnologic imens al ultimilor 20 de ani, este ceva absolut incredibil.