Generatoarele electrice cu motor diesel au un regim intens de utilizare, sunt puse în funcțiune rapid chiar și la temperaturi scăzute și reprezintă o variantă excelentă de alimentare independentă cu electricitate. Dacă ai nevoie de o sursă suplimentară de curent pentru o casă, o zonă rezidențială, un atelier sau o firmă, iată care sunt principalele criterii de selecție a generatorului pe motorină de care să ții cont.
Cum alegi cel mai bun generator de curent diesel
Un generator curent diesel este robust, mai sigur și mai silențios decât alte modele. Consumul de combustibil poate fi redus, comparativ cu al unui produs pe benzină, iar autonomia este mai mare, multumita rezervorului de combustibil.
Costul de întreținere este scăzut, însă trebuie să faci o investiție inițială mai consistentă. Pentru a alege cel mai bun generator electric pe motorină pentru nevoile tale, ia în considerare specificațiile tehnice prezentate în continuare.
- Puterea generată
Puterea maximă este produsă pentru un timp scurt și cea continuă, denumită și nominală, poate fi folosită pentru o perioadă mai lungă. Valorile necesare pentru consum se pot stabili prin adunarea tuturor consumatorilor, adică a aparatelor alimentate cu energie electrică.
Ține cont că cei de tip rezistiv (becuri, plite electrice, televizoare ș.a.) au același consum pe toată durata funcționării. În schimb, cei inductivi (flex, bormașină, frigider, hidrofor ș.a.) consumă mai mult la pornire decât în regim de funcționare și necesită o putere mai mare.
- Tensiunea furnizată
Alegerea între un generator diesel monofazat (230 V) și unul trifazat (400 V) se face în funcție de tipul consumatorilor. Dacă alimentarea cu electricitate se face numai pentru aparate și echipamente monofazate, optează pentru un generator cu tensiunea furnizată mai mică.
De asemenea, generatoarele trifazate pot furniza și curent monofazat, însă puterea maximă este mai mică pentru un singur circuit, decât pentru cele trei faze. Citește cu atenție fișa tehnică, pentru a descoperi aceste diferențe și a face cea mai bună achiziție în conformitate cu necesitățile tale.
- Autonomie
Generatoarele electrice pe motorină au, în general, un regim de funcționare îndelungat. De exemplu, pot avea autonomie de cel puțin șase ore la puterea maximă și de mai mult de opt ore la cea nominală. Mai mult, sunt disponibile produse care pot fi folosite în mod continuu 24 de ore sau o perioadă mai lungă.
- Sistemul de pornire
Pornirea generatoarelor diesel se poate face electric, la cheie – sunt ușor de folosit, însă trebuie pornite manual – sau automatizat – acestea pornesc automat la căderea tensiunii rețelei electrice și se opresc când alimentarea cu electricitate se restabilește.
- Carcasa
Ai la dispoziție generatoare cu sau fără protecție. Dacă vrei să amplasezi produsul în exterior, optează pentru unul cu o carcasă insonorizată, utilă atât împotriva intemperiilor și condițiilor meteo nefavorabile, cât și pentru reducerea zgomotului. Astfel, generatorul poate fi pus fără probleme în exterior, lângă un sediu de firmă, o zonă rezidențială sau o casă.
Acestea sunt doar principalele cinci aspecte pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a face o achiziție. Consultă atent specificațiile tehnice și compară diferite produse, astfel încât să alegi cea mai bună variantă pentru tine. În plus, ține cont că generatoarele diesel reprezintă o sursă independentă de alimentare cu electricitate și pot fi indispensabile în cazul avariilor la rețeaua electrică.