Modernizarea si dezvoltarea asezamintelor rurale si urbane sunt procese care apar datorita necesitatii demolarii unor imbolite isolate sau chiar a unor grupuri de immobile.
De cele mai multe ori, demolarile sunt imperios necesare pentru inlocuirea cladirilor vechi, care ocupa spatii intinse, sunt lipsite de confort si permit o utilizare mai buna peisajului urbanistic adecvat epocii in care ne aflam. Exista si situatii in care cladirile trebuie demolate chiar daca se afla in stare foarte buna si sunt relativ mari deoarece cerintele majore de sistematizare o impun. De exemplu, este posibil ca intr-un loc sa se construiasca un boulevard mare sau sa se amenajeze un nod de circulatie, iar imobilul sau cladirea sunt puse nepotrivit.
Exista mai multe metode de demolare ale cladirilor care depind de natura sistemului structural dar si de numarul cladirilor care urmeaza sa fie demolate. Atunci cand este vorba despre un numar mare se organizeaza santiere de demolare din cadrul carora se pot folosi metode de lucru care se bazeaza pe aspectul de masa al operatiilor.
In momentul in care se urmareste demolare imobilelor izolate, metodele folosite trebuie sa tina seama de toate elementele specifice fiecarui caz in parte. Pentru inceput, se urmareste recuperarea in masura cat mai mare a materialelor de constructii care pot fi refolosite si pentru care trebuie sa fie aplicate modalitati de lucru care sa permita mentinerea calitatii materialelor. De asemenea, de tipul de demolare variaza si varianta de demarare a demolarii deoarece astfel se reduce la minimum manipularile repetate ale acelorasi materiale sau utilaje.
Hidrodemolarea este o metoda destul de noua care se foloseste pentru indepartarea betonului, a asfaltului si a mortarului cu ajutorul unui jet de apa propagat cu mare presiune. Metoda este eficienta in eliminarea betonului de pe dtructurile din beton armat. In momentul in care betonul se deterioreaza sau otelul din beton armat rugineste este necesara inlocuirea betonului deteriorate pentru a asigura integritatea structurii.
Hidrodemolarea poate fi folosita si pentru expulzari localizate atunci cand deteriorarea se limiteaza la zone mici, dar si pentru expulzari mari care se afla in curs de pregatire.
Practic, hidrodemolarea si taierea cu jet de apa este unul dintre cele mai noi procedee de demolare si poate fi folosita pentru mai multe tipuri de structuri:
- Cheiuri si docuri;
- Centrale nucleare;
- Tunele si apeducte;
- Taiere de poduri;
- Parcari;
- Stadioane;
- Depozite;
- Statii de transfer;
- Baraje si deversoare;
- Ziduri de sprijin;
Unul dintre principalele atuu-uri ale hidrodemolarii este acela ca nu polueaza cu praf si reduce si poluarea fonica. In plus, apa care se foloseste in timpul acestui process poate fi colectata dupa utilizare pentru a fi siguri ca eliminati orice risc de contaminare.