Nu mai constituie pentru nimeni un secret faptul că productivitate angajaților este influențată de condițiile de la locul de muncă, implicit de facilitățile pe care le oferă spațiul în care își desfășoară activitatea. De aceea, alegerea unui spațiu de lucru nu se face ținând cont doar de costul chiriei, ci în primul rând, de condițiile pe care le oferă pentru desfășurarea activității.
Iată care sunt aspectele esențiale de care trebuie să țină orice manager la închirierea spațiilor de birouri pentru angajații săi!
Luminozitatea
Lumina este esențială în orice mediu de lucru, iar cu cât un spațiu este mai bine iluminat, cu atât va crește randamentul angajaților. Cea mai bună sursă de iluminat este lumina naturală, de aceea un spațiu de lucru trebuie să beneficieze de cât mai multă lumină venită de afară. Pentru asta, este nevoie ca birourile să aibă ferestre mari, care să nu fie obturate de alte clădiri construite în apropiere, sau de coroanele copacilor. De preferat este ca ferestrele să fie orientate spre sud, pentru că astfel pot asigura cea mai bună iluminare naturală.
Spațiile de lucru plasate în adâncime, în zone în care distanța față de fațadă este mai mare de 8 metri vor fi întotdeauna mai întunecate pentru că aici lumina naturală pătrunde mai greu. Nu mai vorbim de spațiile aflate la demisol sau la subsol, care sunt total nerecomandate din acest punct de vedere.
Libertatea de mișcare
Fiecare angajat are nevoie de un spațiu personal în care să se poată mișca nestingherit, astfel că alegerea capacității unui spațiu de lucru se face ținând cont de numărul de persoane care vor lucra aici și de modul de organizare a birourilor. S-a stabilit că un angajat care lucrează singur într-un birou are nevoie de un spațiu între 8 și 20 de metri pătrați, în timp ce pentru un group office sunt necesari între 6 și 10 metri pătrați pentru fiecare angajat. În același timp, angajații care lucrează în birouri tip open space au nevoie de un spațiu între 4 și 8 metri pătrați.
Postură corectă în timpul activității
Angajații care lucrează birou petrec ore în șir așezați în fața calculatorului, și chiar dacă asta pare o activitate deloc solicitantă, lucrurile stau puțin diferit. Poziția șezând creează presiune asupra coloanei, iar cei care stau câte 8 ore pe zi așezați în fața monitoarelor riscă să dezvolte probleme la nivelul spatelui. Aceste probleme pot fi evitate cu ajutorul unei posturi corecte, dar și a unor scaune speciale care să susțină coloana și să preia din presiunea exercitată asupra acesteia. Este vorba de scaunele ergonomice, special concepute pentru lucrul la birou, și pe care orice companie trebuie să le asigure pentru angajații săi.
Există și alte categorii de angajați care muncesc în condiții speciale, și care trebuie să beneficieze de toate facilitățile necesare pentru a preveni apariția unor probleme de sănătate datorate unei posturi greșite în timpul lucrului.
Calitatea aerului
Un spațiu închis în care lucrează mai multe persoane trebuie să beneficieze de o bună ventilație. Calitatea aerului poate îmbunătăți cu până la 20% productivitatea angajaților, iar dacă acest aspect este ignorat, există riscul ca numărul afecțiunilor respiratorii în rândul acestora să crească cu peste 70%. Acest aspect este cu atât mai important, ținând cont contextul epidemiologic pe care îl traversăm, o bună ventilație putând preveni și apariția unor focare de Covid-19 în colectivitățile cu mulți angajați.
O persoană are nevoie de 40 de metri cubi de aer curat pe oră, iar pentru a asigura cantitatea optimă pentru toți angajații, spațiul trebuie să fie bine ventilat. Pe lângă o instalație de ventilație performantă, aerul poate fi împrospătat și cu ajutorul plantelor, care nu trebuie să lipsească din birouri.
Ținând cont de aceste aspecte, le poți asigura angajaților spațiul de lucru ideal, iar dacă se vor adăuga și alte facilități aceștia vor fi și mai mulțumiți.