Atunci cand un parinte simte nevoia sa apeleze la ajutor specializat deoarece poate fi depasit atat de comportamentul copilului, cat si de comunicarea deficitara sau absenta cu acesta, mai intai trebuie sa se informeze cu privire la ceea ce va face, cum va comunica, cat timp va dura o sedinta si ale multe intrebari.
Iti prezint mai jos o serie de intrebari, pe care poate ti le-ai adresat cu privire la o evaluare psihologica pentru copii sau evaluarea psihologica a copilului.
1. Este recomandat sa le spui copiilor despre vizita la psiholog?
Daca ai observat ca se enerveaza prea usor, prezinta probleme de comportament, devine agresiv, nu mai este deschis fata de tine si nu mai comunica asa cum o facea odata, nu sta pe ganduri. Tulburarea o va stabili specialistul, dupa evaluare. Apeleaza la un profesionist capacil sa afle prin ce trece copilul tau, ce a declansat starea in care se afla si cum poate fi aceasta remediata. Gandeste-te la binele lui si fa-l si pe el sa inteleaga de ce este necesar sa faca aceste vizite. Nu-i ascunde adevarul, fii sincer cu copilul tau si informeaza-l cu privire la necesitatea de a merge la un psiholog.
2. Este important la prima consultatie sa fie si parintele prezent sau doar copilul?
La prima consultatie nu este necesara prezenta copilului, deoarece atat informatiile initiale cat si rezultatele de la o evaluare psihologica copii sunt strict confidentiale intre parinte si psiholog. In cazul in care copilul nu poate sa inteleaga, are o varsta inca frageda, poate fi si el prezent sau daca este adus va trebui sa astepte cateva minute pe hol.
3. Ce informatii trebuie sa stii inainte de prima vizita la psiholog?
Tu ca si parinte, vei primi intrebari cu privire la modul de crestere al copilului, persoane cu care a interactionat – de exemplu daca a fost crescut de altcineva sau isi petrece mult timp cu o bona sau poate un membru din familie, o bunica, precum si istoricul nasterii si problemele actuale. De asemenea o sa primesti un chestionar in care o sa se mai gaseasca si intrebari despre copil, intrebari ce tin de latura lui sensibila, placerile pe care le are – desen, arta, literatura dar acestea raman strict confidentiale iar psihologul nu le va putea folosi, decat cu acordul tau.
4. Care este cu adevarat scopul vizitelor la psiholog?
De-a lungul sedintelor, prin intermediul testelor, activitatilor specifice, jocurilor, observatiei si interviului structurat/nestructurat cu copilul, psihologul va putea sa realizeze o evaluare psihologica relevanta pentru problemele pe care le-ai semnalat, ca parinte, in cabinet. Pentru a te putea ajuta si a-ti explica ce se intampla cu copilul tau, etapa de evaluare dureaza intre 3 si 5 sedinte, aspect stabilit de specialist in functie de comportamentul, nivelul de comunicare si starii generale a copilului. In urma evaluarii, vei primi recomandari, iar pentru etapa de interventie psihologica se vor trasa obiective clare, specifice, legate de dificultatile semnalate. O evaluare corecta asigura premisele unei interventii eficiente centrate pe problema.
Ti-i recomand cu caldura pe cei de la www.psihart.ro pentru o analiza completa a copilului tau, pentru gasirea solutiilor in cel mai sigur mod posibil, apeland la persoane cu experienta in acest domeniu – psihoterapeuti care au experienta cu copilasii si care au facut sute de copilasi sa se deschida fata de ei.