Mobilierul din lemn are o nobleţe aparte şi o durabilitate excelentă. Nu-i de mirare că exemplare din lemn masiv expuse în sălile celor mai importante muzee şi case memoriale durează de secole şi se găsesc într-o stare de conservare excepţională. Însă pe cât este de frumos lemnul, pe atât este şi de pretenţios. Primele reguli de întreţinere le primeşti chiar de la producător şi sunt indicate pe etichete sau documentele de însoţire a mărfii. Regulile de bază ţi le prezentăm aici:
Protejează de apă şi căldură
Apa şi căldura sunt printre factorii cei mai nocivi pentru lemn. Din acest motiv, bucătăriile sunt cele mai expuse şi trebuie protejate cel mai mult, urmate îndeaproape de mese. Aşadar, pe blatul de bucătărie sau pe mesele din lemn trebuie să eviţi să aşezi direct pahare, căni, oale sau farfurii fierbinţi. Foloseşte ca strat de protecţie suporturi speciale pentru fiecare produs de bucătărie în parte. Pentru masa din sufragerie este important să ai în permanenţă o faţă de masă sau un şervet decorativ. În cazul unei scurgeri accidentale de mâncare sau băutură, curăţă cât mai repede, scurge lichidele şi lasă locul liber pentru a se usca lemnul.
Aparatul de cafea
Dacă ai un espressor în bucătărie, atenţie unde îl instalezi. Blatul din lemn trebuie protejat de trepidaţii şi de alte accidente printr-un suport intermediar, textil, din plastic sau alt material. Trebuie să ai grijă şi de dulapurile suspendate deasupra blatului, dacă sunt din lemn. Aburul care se ridică din aparatul de produs ceai sau cafea fierbinte devine dăunător pentru partea inferioară la lemnului de deasupra.
Atenţie unde aşezi mobilierul
Lumina şi căldura pot degrada mobilierul din lemn şi pe cale naturală. Astfel, elementele decorative nu trebuie aşezate în bătaia razelor soarelui, în dreptul ferestrelor, al aparatelor de climatizare, al radiatoarelor, ventilatoarelor şi şemineelor. Fiecare dintre acestea poate deteriora lemnul cu care intră în contact.
Curăţă şi îndepărtează praful
Nici un alt obiect de decor nu trebuie protejat de praf precum mobilierul din lemn. Particulele de praf depuse pe suprafeţele lemnoase creează o peliculă care zgârie lemnul. Foloseşte detergenţi pentru mobilă şi suprafeţe din lemn pentru a îndepărta praful şi petele de pe mobilier. Cârpele cu care ştergi praful trebuie să fie din material fin şi respirabil, preferabil lână sau bumbac 100%, pentru a evita zgârieturile şi deteriorarea. Dacă apar pete sau alte urme de murdărie, îndepărtează-le cu ajutorul produselor profesionale care protejează lemnul, nu lasă urme şi au un efect antistatic.
Ţine departe obiectele ascuţite…
Mănunchiul de chei nu are ce căuta aproape de mobilierul tău din lemn. Zgârieturile nu arată niciodată bine pe mobilă. Este valabil şi pentru telefoane, jucării, telecomenzi sau orice alt obiect cu margini ascuţite care poate deteriora stratul superior al lemnului.
…şi animalele de companie
Dacă ai un animal de companie în casă, trebuie să fii prevăzător. Gheruţele acestora, chiar şi accidental, pot produce zgârieturi asupra mobilierului. Pentru elementele de la nivelul inferior, inclusiv scaune şi mese, poţi folosi huse de protecţie speciale.
Când intervine specialistul
Există anumite cazuri când intervenţia asupra lemnului trebuie lăsată în sarcina unor specialişti. Dacă observi o pată care nu iese în urma aplicării produselor clasice, o degradare vizibilă sau mai ales apariţia unor dăunători, apelează la un centru de restaurare. Mirosurile neplăcute sunt doar un început al degradării profunde a lemnului. Orice intervenţie făcută la timp prelungeşte durata de viaţă a mobilierului.
Dacă îl întreţii prin gesturi simple, dar frecvente, lemnul din care este confecţionat mobilierul tău va îmbătrâni frumos. Patina lăsată asupra mobilei din lemn îi poate închide sau deschide culoarea, îmbunătățind vizibil aspectul antichizat. Totul este să-l ţii departe de umezeală, căldură, razele soarelui şi obiecte ce îl pot zgâria.