Este evident că ceva trebuie schimbat în sistemul de educație din țara noastră. Totuși, acest lucru va dura ani întregi, iar copiii au nevoie de alte mijloace de învăța chiar acum.
Studiile în domeniul psihologiei copilului au arătat ca aceștia învață mult mai bine prin mijloace interactive, prin jocuri de societate, instrumente de tip puzzle din lemn și aplicații practice, nu doar teoretice.
Jocurile educative ar putea suplimenta activitatea școlară, facilitând dezvoltarea mai multor abilități pentru copil. Iată câteva beneficii ale jocurilor educative:
- Prin caracterul practic, îi pregătesc mai bine pe copii pentru viața reală. Prin asumarea unui rol fictiv, în cadrul jocului, aceștia vor deveni o componentă activă, care are inițiativă. Ulterior, vor putea folosi abilitațile dezvoltate în timpul jocului și în activități serioase, din viața de zi cu zi.
- Acestea stimulează creativitatea și imaginația, care sunt extrem de importante în rezolvarea problemelor de orice tip.
- Vor avea ca efect îmbunătățirea atenției și vigilenței. Mulți copii se confruntă cu imposibilitatea de a se concentra asupra unei activități mai mult de câteva minute. Fiind interactiv în comparație cu o lecție de la clasă, menținerea atenției nu va solicita un efort deosebit, ci va veni de la sine.
- Ajută copiii să rețină mai ușor informații și concepte noi. Există mai multe tipuri de memorie, iar fiecare persoană se bazează în general pe unul sau două tipuri care îi caracterizează mai bine. Astfel de jocuri nu stimulează doar persoanele care au o afinitate pentru memoria vizuală sau auditivă, ci inclusiv pentru memoria kinestezică, care necesită motricitate.
- Dezvoltă stima de sine. Un joc presupune, de obicei, și îndeplinirea unor sarcini și atingerea unui rezultat final. După ce termină jocul, copiii se simt mândri și capabili.
- Copiiilor le va fi mai ușor să înțeleagă de ce există reguli și care sunt consecințele negative ale nerespectării lor, într-un cadru mai prietenos. Același lucru va putea fi aplicat ulterior și în conexiunile sociale reale pe care le vor dezvolta.
În prezent, apar din ce în ce mai multe jocuri educative, care se bazează pe diverse teme, multe dintre ele fiind și materii studiate la școală. Prin astfel de jocuri, îți vei sprijini copilul în desăvârșirea educației formale și în însușirea unor abilități de care se va folosi întreaga viață!
Efectele benefice ale jocurilor şi jucăriilor sunt numeroase, oferite corect încă din primii ani de viață, acesta instrumente ajută la dezvoltarea emoțională a copiilor şi transformarea acestora în adulți încrezători. Studiile realizate de-a lungul timpului de specialiști au dovedit că jucăriile nu sunt doar instrumente de divertisment şi de alungare a plictiselii, dar şi unelte importante de construite a inteligenței emoționale, a încrederii şi de dezvoltare a abilitaţilor motrice.