Despre cum sa te mentii la o greutate optima, cum sa slabesti sau cum sa ai o viata santoasa, s-a tot scris. Exista si numeroase mituri despre asta. Ce este important pana la urma tine de echilibru. Totul se face cu un echilibru intre cantitate si necesitate. Din aceasta ecuatie nu lipseste nici calitatea, desigur.
Ca tot vorbeam despre mituri, iata cateva dintre acestea, ce presupun si ce sa crezi sau nu despre mancatul sanatos:
- Fructele uscate sunt mai bune. Fals si nu prea. Depinde ce se intelege prin a fi mai bune. Se pastreaza mai bine, sunt o alternativa santoasa oricand, indiferent de sezon. Insa nu poti clasa categoria de fructe uscate ca fiind cea mai buna. Cantitatea conteaza cel mai mult, avand in vedere ca pot aduce un plus caloric odata cu cat creste cantitatea consumata la o gustare.
- Laptele vegetal este mai bun? Pentru cei care isi pun problema grasimilor, laptele vegetal este o alternativa. Cu mai putin colesterol, insa cu vitamine din plin, nu ai de ce sa te feresti sa il consumi.
- Sosurile ne fac atat de mult rau pe cat se crede? Daca ne raportam la cele din unele magazine, maioneza si toata gama de sosuri de acest gen nu sunt tocmai sanatoase. Este clar ca de preferat e sa consumam cele facute in casa sau cele bio, cu un control atent la ingredientele incluse. Desigur, asta in conditiile in care nu sunt restrictii de consum – maioneza spre exemplu contine si ou crud.
- Sunt maslinele colorate artificial? Pot fi. Din nou, depinde de sursa lor si cum sunt tratate, de la culegere si pana ajung la masa consumatorului. Asta insa nu trebuie sa ne dea si teama de consum. Cele verzi sunt culese pana la punctul de coacere, sunt usor mai amarui, insa nu pe placul tuturor. Cele mai inchise la culoare sunt culese cand sunt coapte foarte bine. Exista si masline la care se adauga tot felul de coloranti, dar trebuie sa fie cu specificatie pe eticheta, deci grija porneste de la ceea ce gasesti inscris acolo.
- Este ciocolata interzisa pentru ca ingrasa? De fapt nu. Daca este vorba de ciocolata cu un continut mare de cacao, ciocolata neagra, atunci consumul este chiar indicat. Stiai ca ciocolata te poate face mai fericit? Exista chiar si studii in aceasta privinta.
Ne temem de conservanti. Asta inseamna ca nu vom consuma fructe si/sau legume la borcan din comert? Si aici exista o ipocrizie caci nu toate sunt de speriat. Conteaza sursa acestora si ce anume se adauga in borcanul cu pricina. Dar muraturile bunicilor suna bine? Salata de toamna a mamei cum este?
Este adevarat ca in era vitezei totul este rapid si procesat, pentru a produce simplu si rapid cantitati mai mari. Asta nu inseamna si sanatos. Ba chiar si din randul a ceea ce credem ca este sanatos tot exista un risc sa consumam spre exemplu ceva mai multe calorii. Asa ca nu ne ramane decat sa ne educam alimentar si sa adoptam un stil de viata echilibrat.