Procesul de migrare a unui site la platforma WordPress desfășurat: alegerea unui hosting și configurare; structură blog – personal sau corporate; instalare WordPress; alegerea temei WordPress și nu în ultimul rând pluginuri recomandate.
Articolul oferă informații detaliate și ghiduri pas-cu-pas pentru a facilita procesul de migrare și pentru a asigura un site WordPress funcțional și personalizat.
1. Alegere Hosting și Configurare
Hostingul sau Găzduirea Web cum îi spunem noi românii este reprezentat de serverul care stochează fișierele și datele unui website, ce pot fi ulterior accesate online.
În momentul în care ai achiziționat un hosting, pe domeniul luat anterior, se trec nameserverele (adică numele serverului unde e găzduit site-ul, așa cum îl vei primi pe email) și așa se face legătura între domeniu și hosting, afișându-se website-ul live online.
Sunt foarte mulți provideri în România și în extern ce oferă pachete de găzduire web, majoritatea dintre ei permițându-ți să achiziționezi și domeniul de acolo, fiind mult mai simplu ulterior de configurat. Toate site-urile mele le am găzduire la SANNET și sunt foarte mulțumit de serviciul de webhosting.
Este important să fim atenți la memoria fizică disponibilă pentru fișiere, spațiul să fie stocat pe SSD și performanțe superioare: viteză procesor, numărul de procese alocate, versiune PHP și așa mai departe.
Pentru configurare, accesăm CPANEL și modificăm versiunea PHP din MultiPHP Manager și parametrii PHP din MultiPHP Ini Editor. Se recomandă versiunea PHP 8.0 și la parametrii depinde de temă. De multe ori serverul vine gata configurat și nu este nevoie să ajungem aici.
2. Structură Blog – Personal sau Corporate
Înainte să începem instalarea și alegerea unei teme este important să ne facem un plan în prealabil. În primul rând trebuie să știm dacă blogul este personal sau corporate.
Dacă îți creezi un blog personal, va trebui să iei în considerare că va fi folosit ca o carte de vizită virtuală a ta, reprezentându-te tot ceea ce scrii acolo. Așa că gândește-te dinainte cum va arăta blogul tău, despre ce subiecte vei scrie, dacă va fi despre lucruri personale, generale sau ceva nișat. În funcție de aceste lucruri creează-ți structura: exemplu: acasă (ce vei afișa aici), despre (informații despre tine și blog), articole (categoriile de articole pe care vei scrie), contact (date de contact).
Dacă îți creezi un blog corporate, acesta va fi luat în considerare ca și o carte de vizită virtuală pentru afacerea ta. Va trebui să fii foarte atent ce scrii aici întrucât îți poate afecta afacerea. De cele mai multe ori blogul corporate este nișat pe ceea ce vinde afacerea, așa că va trebui să-i faci o structură pe modelul de mai sus în funcție de temele abordate.
Blogul Corporate este o unealtă extraordinară de a aduce potențiali clienți pe website-ul tău și îl ajută în același timp din punct de vedere al optimizării pentru motoarele de căutare.
3. Instalare WordPress
După achiziționarea găzduirii. Instalarea platformei WordPress se face foarte simplu, fiind o platformă open source, este gratuit și se poate descărca de pe pagina oficială.
Multe dintre hostinguri oferă din Cpanel opțiunea de instalare directă a platformei WordPress, astfel că putem sări cu ușurință peste câțiva pași.
Cu toate acestea, dacă nu oferă, se descarcă arhiva WordPress de pe Website-ul oficial și se copie fișierele în folderul părinte de pe server. Pentru a-l accesa se intră pe Cpanel și file manager. Se dezarhivează folderul tot acolo.
După ce am copiat fișierele pe server, tot din Cpanel va trebui să facem o bază de date și un user pentru aceasta din MySQL® Databases. Dăm un nume bazei de date și dăm create database. Apoi la add new user dăm un nume userului și o parolă și dăm create user. Atribuim de mai jos userul bazei de date, dăm add selectăm all privileges și dăm make changes.
Intrăm înapoi în fișiere, redenumim fișierul wp-config-sample în wp-config și dăm click dreapta edit. La setările DB Name înlocuim cu numele bazei noastre de date noi create și la Numele de utilizator MySQL înlocuim cu numele userului nostru, iar la Parola utilizatorului MySQL evident punem parola creată anterior. Salvăm fișierul și WordPress este gata de instalare.
Tot ceea ce trebuie să facem ulterior este să intrăm pe adresa website-ului și să urmăm pașii.
4. Alegerea Temei WordPress
Luând în considerare schița creată anterior și necesitățile blogului tău, căutăm o temă potrivită. Tema este design-ul vizual pe care-l va avea blogul și poate fi gratuită sau pe bani. Opțiunile gratuite de teme pot fi găsite în secțiunea teme din panoul de administrare wordpress. Cu toate acestea ele nu au foarte multe opțiuni de personalizare din păcate.
Dacă ești interesat de o temă premium, va trebui să o platești și costă între 30$ și 70$. Poți găsi o mulțime de teme pe internet din care să alegi, iar variantele plătite oferă foarte multe opțiuni de personalizare ba chiar și visual composer permițându-ți o utilizare extrem de ușoară. Majoritatea temelor cumpărate de mine au fost luate de pe ThemeForest.
Este important să ne uităm dacă tema se potrivește nișei noastre, dacă se mișcă rapid și dacă se adaptează pe dispozitivele mobile. De asemenea ne putem uita și câte instalări are și ce recenzii sunt.
Se instalează foarte simplu după achiziționare, avem și documentație și licență. Se salvează arhiva, se încarcă prin teme și se configurează ulterior de acolo având foarte multe opțiuni.
5. Pluginuri recomandate
AKISMET ANTISPAM – Plugin pentru evitarea spamului pe blog.
ALL IN ONE SEO – YOAST SEO – Plugin pentru SEO (o mai bună indexare în Google a blogului tău)
Formular de Contact 7 – Plugin pentru configurarea unui formular de contact.
SiteKit pe Google – Plugin folosit pentru a lega website-ul de Google Webmaster Tools și Google Analytics.
Wordfence Security – Plugin folosit pentru a proteja website-ul de atacuri și viruși.
Smush sau Imagify – Plugin folosit pentru reducerea dimensiunii imaginilor și îmbunătățirea vitezei website-ului.
Autoptimize – Plugin folosit pentru îmbunătățirea vitezei website-ului optimizând CSS, JS, imaginile, fonturile Google și altele.
Yoast Duplicate Post – Plugin folosit pentru clonarea paginilor și articolelor.
BONUS CONTENT: Webinar WordPress
Mai pe larg, am vorbit în Webinar la SuperBlog alături de Albert Budică. Vă invit să mă urmăriți: