Exista in dotarea tuturor echipamentelor si masinariilor cu functionare electrica si se gasesc sub caracteristici dintre cele mai variate – motoarele electrice constituie o necesitate absoluta, datorita acestora fiind posibila evolutia insemnata pe care o cunosc diversele aplicatii tehnologice la ora actuala.
Functionarea acestora se realizeaza pe baza fortelor electromagnetice. Acestea actioneaza asupra conductorului prin care trece curent electric, in camp magnetic. Desigur mai sunt si celelalte tipuri de motoare, la care nu ne vom referi insa in cadrul acestui articol.
Ce elemente de constructie stau la baza motoarelor electrice?
Orice motor are in constructie statorul si rotorul, respectiv partea fixa si cea mobila. Acesta din urma este realizat dintr-o armatura rotorica si ax, al carui rol este de a sustine infasurarea rotorica. De amintit este si interfierul, portiunea dintre cele doua mari componente ale motorului, ce face posibila miscarea intre ele. Un indicator de insemnatate mare este grosimea acestuia si ofera informatii privind performantele pe care sistemul le va oferi.
De asemenea, exista doua aspecte majore prin care pot fi clasificate motoarele. Este vorba despre tipul de curent electric ce trece prin ele, respectiv de numarul de faze de curent ce le parcurge. Dupa caz, acestea se impart si in motoare in curent alternativ sau continuu, putand fi din cele mono sau polifazate.
Functionarea motoarelor electrice
Despre acest subiect aflam mai multe de la specialistii Bmes.ro, care de altfel pun la dispozitie o gama variata de motoare electrice, pliate pe caracteristici si particularitati numeroase. Mai mult sau mai putin folositor este sa intelegi modul in care functioneaza motoarele. Ei bine, lucrurile se prezinta destul de simplu.
Este vorba despre curentul care trece prin rotor si creeaza campul magnetic responsabil de generarea fortei electromagnetice. Aceasta face posibila rotirea rotorului. Rotatia respectiva induce o tensiune bobinajului rotorului, care rezulta in aceeasi valoare cu cea indusa odata cu cresterea rapiditatii de rotire a motorului.
Atunci cand nu exista nicio sarcina extra care sa actioneze asupra vitezei motorului, aceasta ramane constanta. Insa cu atat mai mare este curentul care trece prin rotor si mai redusa tensiunea cand o sarcina este aplicata asupra rotorului.
Exista mecanisme special concepute pentru a porni motoarele care functioneaza in curent continuu. Rezistenta va scadea treptat in timp ce viteza motorului va creste. Aceasta din urma depinde de puterea campului magnetic, cel a carui actiune se exercita asupra rotorului.
Alegerea motorului electric
Desigur, pentru a te bucura de o functionare optima a aplicatiei in cauza, este necesar ca alegerea motorului sa fie realizata urmarind caracteristicile specifice, pana in cele mai mici detalii. Alegerea unui furnizor de incredere este un pas esential in acest proces. Bmes.ro este o recomandare atat pentru calitatea dovedita, cat si pentru faptul ca pune la dispozitie modele dintre cele mai variate, atat in optiuni frecvent intalnite, cat si din cele din categoria de motoare speciale, care functioneaza in conditii de mediu cu pretentii.
Intra aici pentru a descoperi o varietate de motoare electrice si realizeaza alegerea potrivita nevoilor tale.