Într-o perioadă când companiile au tot mai multă nevoie de forţă de muncă specializată, nu este deloc greu să îţi găseşti jobul dorit.
Îţi trebuie însă suficient timp la dispoziţie, determinarea de a căuta ce ţi se potriveşte şi mai ales, trebuie să ştii unde să cauţi. Chiar dacă nu ai experienţă? Da, chiar dacă nu ai experienţă.
Dacă încă te afli pe băncile facultăţii, dar îţi surâde ideea angajării tocmai pentru a-ţi câştiga traiul şi a nu mai depinde de banii părinţilor, poate părea dificil să îţi găseşti un loc de muncă atunci când nu ai experienţă. Însă, de cele mai multe ori, la nivel entry-level angajatorii sunt dispuşi să investească în tine dacă observă că ai anumite calităţi pe care ei le caută, disponibilitatea de a lucra în ture sau apetenţa pentru muncă de teren.
Iată, însă, de unde ar trebui să începi pentru a descoperi oportunităţile potrivite pentru tine:
Pentru a-ţi găsi jobul potrivit trebuie să ştii de unde să începi să cauţi. Astfel, poţi încerca diverse platforme de recrutare care oferă o mulţime de oportunităţi, atât pentru cei entry-level, cât şi pentru profesioniştii care deja se pot mândri cu o experienţă bogată în domeniul în care activează. Poţi utiliza anumite filtre care să te ajute să găseşti exact ceea ce cauţi în funcţie de domeniul de interes, oraş sau specializare. De exemplu, pe My Next Job există peste 1100 de locuri de muncă în Bucureşti, dintre care 17 sunt destinate în special studenţilor care încă se află pe băncile şcolii. Poţi vedea aici https://www.mynextjob.ro/locuri-de-munca/bucuresti dacă jobul visurilor tale te aşteaptă acolo. Însă nici dacă eşti din Cluj, Timişoara sau Constanţa, nu ar trebui să te descurajezi. Există nenumărate oferte pentru fiecare oraş în parte.
- Găseşte-ţi mai întâi un internship
Foarte multe companii lansează programe de internship, cele mai multe plătite, prin care îşi recrutează viitorii angajaţi. De ce nu ai fi şi tu unul dintre ei? Pe lângă oportunitatea uriaşă de a învăţa efectiv ce înseamnă lucrul într-o firmă, poţi beneficia şi de o mulţime de alte avantaje: resursele companiei, anumite traininguri la care poţi participa, reţeaua de contacte pe care o poţi construi şi care îţi poate fi extrem de utilă pe viitor. Şi chiar dacă internshipul este neplătit, la finalul perioadei de probă, pe lângă posibilitatea de angajare, deja poţi trece în CV o minimă experienţă ce poate cântări destul de greu atunci când vine vorba de un interviu de angajare. Şi parcă nu e puţin lucru, nu-i aşa?
- Specializează-te în domeniul în care doreşti să activezi
Eşti pasionat de web design şi ai absolvit nişte cursuri în domeniu, deşi eşti student la Automatică? Poate că exact acest aspect îl interesează pe viitorul tău angajator, mai mult decât facultatea pe care o frecventezi. Pentru că, în general, pasiunea cu care acumulezi cunoştinţe poate fi o garanţie suficientă că ştii să faci foarte bine să faci un anumit lucru. Bineînţeles, ideal este să te specializezi în domeniul în care doreşti să activezi, însă de cele mai multe ori angajatorii apreciază mai mult abilităţile practice decât diplomele pe care deja le-ai obţinut.
- Fii autentic!
Nu încerca să pari mai mult decât eşti pentru că angajatorii au “antene” speciale prin care detectează foarte uşor minciuna. Mai bine recunoaşte că nu ai foarte multă experienţă, însă eşti dispus să înveţi din mers, eşti deschis la nou şi noutatea nu reprezintă un impediment pentru tine. Onestitatea va fi mult mai apreciată decât orice încercare de-a ta de a-ţi înfrumuseţa CV-ul cu lucruri care sunt doar parţial adevărate.
Poţi începe ca freelancer
Poţi încerca să aplici pentru diverse joburi pe site-urile de freelanceri chiar dacă eşti încă în perioada de învăţare. Există foarte multe lucruri pe care le poţi face de acasă şi care să îţi aducă un prim venit. Poţi întreţine pagini de social media, concepe layout-uri pentru diverse printuri, poţi testa jocuri şi o mulţime de alte taskuri uşoare care îţi pot aduce primii bani în cont.
Nu este uşor să îţi găseşti primul job. Trebuie doar să fii perseverent, să aplici cu consecvenţă şi să nu te descurajezi dacă rezultatele nu apar din prima încercare. Mai devreme sau mai târziu, va fi cineva care va avea nevoie de serviciile tale. Trebuie doar să ai încredere în tine.