Lunile august-septembrie-octombrie sunt caracterizate de febra căutării chiriilor în toate centrele universitare din țară. Capitala nu face excepție, dimpotrivă – cererea de apartamente de închiriat în București pur și simplu explodează în această perioadă.
În calitate de viitor chiriaș trebuie să te informezi, să verifici zeci de anunțuri și să vizitezi poate la fel de multe apartamente și garsoniere. Am făcut un mic „research” pentru a-ți oferi în continuare câteva sfaturi, dacă urmează să închiriezi în perioada următoare un apartament în București.
#1 Evită zonele centrale și cartierele de lux
Asta dacă nu vrei să scoți din buzunar o sumă consistentă de bani în fiecare lună. Te întrebi care sunt aceste zone? Uite aici câteva prețuri pe metru pătrat util de închiriat în cele mai scumpe zone ale Bucureștiului (statistici preluate din secțiunea apartamente de inchiriat Bucuresti a platformei compariimobiliare.ro).
– Aviației – 10 euro / mp
– Băneasa – 8 euro / mp
– Unirii – 7 euro / mp
– Universitate – 8 euro / mp
– Piața Romană – 11 euro / mp
– Dorobanți – 11 euro / mp
– Piața Victoriei – 8 euro / mp
Nici la garsonierele de închiriat prețurile nu diferă foarte mult. Îți recomand să-ți faci foarte bine calculele înainte de a alege chiria, pentru că o decizie luată cu cap îți poate aduce o economie de aproape 1000 de euro în decursul unui an.
#2 Evită zonele rezidențiale noi
Știu că pare tentant, dar prețurile de închiriere ale locuințelor sunt mult mai mari decât în cartierele „tradiționale”. Diferențele ajung chiar la 200-300 euro lunar, chiar dacă spațiul util oferit și nivelul de confort sunt similare. Apartamentele din blocurile noi oferă de fapt avantaje doar proprietarilor, întrucât valoarea de piață a locuințelor vechi tinde să scadă, spre deosebire de trendul ascendent al valorii celor noi.
#3 Caută apartamente semiutilate
După seria „evită” vă ofer și o recomandare: căutați apartamente de închiriat semiutilate și nu utilate complet. Chiar și o diferență de preț de 100 de euro lunar se resimte în buget. La un an de zile de chirie economisești practic 1200 de euro, pe care poți să îi investești foarte bine în cumpărarea mobilierului și electrocasnicelor de care ai nevoie.
#4 Începe să cauți din timp!
După cum spuneam și la început, numărătoarea inversă se apropie de sfârșit. Goana după chirii are de obicei ca deadline data de 1 octombrie, zi după care „febra” căutărilor se mai reduce.
Ideal ar fi să cauți să închiriezi în perioada în care majoritatea locuințelor se eliberează, înainte de vacanța de vară și perioada concediilor. Spre exemplu, dacă vei închiria în luna iulie un apartament cu o sumă cu 50 de euro mai mică față de valoarea chiriei în luna octombrie, din nou vei economisi. Într-un an de zile vei da cu 600 euro mai puțin și în plus în acel moment ai și mult mai multe opțiuni: sute de apartamente de închiriat București îți stau la dispoziție și chiar și proprietarii sunt mai flexibili când vine vorba de negociere.
Dacă nu ți-ai găsit încă un loc în care să stai și ești presat de timp, nu te panica. Există suficiente opțiuni și vei găsi acel apartament sau acea garsonieră de închiriat în București care să fie pe placul tău. Te poți ajuta și de platforma compariimobiliare.ro (pe care o recomand) pentru a găsi mai ușor ceea ce-ți dorești.