Majoritatea browserelor sunt impachetate cu o multime de plugin-uri, toolbar-uri, extensii, de care chiar nu ai nevoie. De cele mai multe ori, iti incetinesc viteza de navigare a internetului si performanta.
In acest articol preluat de pe internet, vreau sa va prezint cateva sfaturi ce va pot ajuta sa va mentineti viteza pe browserul Mozzila Firefox. Eu, unul folosesc cel mai mult Mozzila Firefox, insa pot sa recunosc ca am instalat si Google Chrome si il mai folosesc si pe el ocazional.
In primul rand trebuie sa va prezint cateva lucruri ce ar putea sa va incetineasca viteza de navigare a browser-ului :
Extensiile
O extensie, sau un add-on, poate fi adaugat in interfata utilizatorului browserului si proceseaza paginile pe care browserul le incarca. Desi ai putea crede ca sunt similare, defapt nu sunt aceleasi cu pluginurile. Ele afecteaza browserul web in sine, de asemenea si pagina. Exemple de add-onuri necesare sau importante :
- FireBug
- Microsoft .Net Framework Assistant
- Adblock Plus
Pluginurile
Un plugin este o librarie third party care se ataseaza de browser. Acesta poate fi incorporat intr-o pagina web, in care caz va functiona doar intr-o anumita pagina specifica. Exemple de pluginuri comune :
- Java
- Microsoft Silverlight
- Flash
- Apple Quicktime
- Adobe Reader
Mai jos puteti gasi modalitatile de a sterge sau a anula pluginurile ce nu sunt necesare, dar si extensiile, pentru Mozzila Firefox.
- Deasupra ferestrei Firefox, apasa click pe butonul firefox, apoi apasa „suplimente”.
- In tabul de Manager al Suplimentelor, selecteaza extensiile sau panoul de aspect.
- Selectati add-onurile pe care doriti sa le dezactivati.
- Apasa butonul „dezactiveaza”.
- Faceti click pe restart, daca se cere. Tab-urile iti vor fi salvate si afisate din nou dupa restart.
- Acum intoarce-te la meniul Add-On si selecteaza panoul module.
- Selecteaza modulele de care vrei sa scapi.
- Selecteaza „Nu activa niciodata” din meniul ce se deschide.
Elibereaza cache-ul si cookie-urile de navigare
Procesul este necesar, din cauza cantitatii de date stocate de browser-ul tau, ce folosesc spatiu, fiind un lucru ce nu este deloc necesar. Browser-ul tau are un folder in care anumite lucruri au fost descarcate si stocate pentru acces in viitor. Imaginile grafice, cum ar fi butoanele, icoanele, dar si bannerele, fotografii, chiar si pagini web intregi sunt exemple de obiecte cache. Cand intri pe o pagina a website-ului, computerul tau va verifica folderul sau cache pentru a vedea daca are deja acele imagini stocare, nefiind necesar sa le descarce inca o data. Acest lucru ajuta la o incarcare mai rapida.
Folderele Cache pot deveni destul de mari si pot ocupa peste 100 de MB de pe spatiul hard discului, stocand grafica pentru website-uri pe care ai putea sa nu le vizitezi niciodata din nou. In caz ca esti ingrijorat de capacitatea ta de stocare sau confidentialitate, ar putea fi inteligent sa iti stergi cache-ul periodic. Acest lucru te va ajuta sa accesezi pagini web actualizate fara cache-ul vechi interferandu-se.
Pentru a elibera cache-ul pe Mozzila procedeaza astfel :
- Deschide Mozzila Firefox.
- Deasupra ferestrei Firefox, apasa click pe butonul Firefox, apoi alege optiuni.
- Selecteaza panoul avansat.
- Apasa pe „retea”.
- In sectiunea „Continut Web pastrat temporar”, apasa „Curata Acum”.
- Apasa click pe Ok pentru a inchide reteaua de optiuni.
Reseteaza setarile browserului
Cateodata cand instalezi un program poate sa modifice setarile browser-ului fara a-ti aduce la cunostinta acest lucru si ai putea observa mai tarziu ca browserul tau se comporta neobisnuit. Programele pot adauga diferite extensii sau sa configureze anumite motoare de cautare, si ar putea cauza de asemenea diferite probleme cand navighezi pe internet.
In acest caz este recomandat sa resetezi browserul la setarile sale din fabrica.
- Deschide Mozzila Firefox.
- Deasupra ferestrei Firefox, apasa click pe butonul Firefox, apoi apasa pe butonul de ajutor (acel semnul intrebarii), si mergi in pagina de „informatii de depanare”.
- Pentru a continua, apasa „Refresh Firefox”.
- Firefox se va inchide si se va reseta.
Daca tot exista probleme, instaleaza ultima versiune a browser-ului de pe site-ul sau oficial.
Eu folosesc Chrome si mi l-am optimizat pentru munca ce-o fac, la maxim: extensii, plugin-uri, sincronizare…
Eu, unul, folosesc atat Firefox, cat si Chrome la locul de munca, fiindca unele extensii si plugin-uri de care am nevoie nu pot fi folosite decat pe Chrome.