Există multe discuţii privind accesarea fondurilor europene în România. Unele discuţii privesc această etapă de accesare fonduri europene ca pe ceva extrem de facil, iar de cealaltă parte există opinii care spun că este aproape imposibil să ajungi la etapa de accesare fonduri europene. Ca și în cazul altor subiecte actuale, adevărul este undeva la mijloc.
Recomand Contello pentru serviciile lor de audit pentru proiecte cu fonduri europene.
De ce ai nevoie pentru accesare fonduri europene?
Răspunsul la această întrebare ar putea fi foarte simplu: de un proiect foarte bun. Corect! Dar până la proiect, ai nevoie de alte lucruri. În primul rând ai nevoie de o idee foarte bună, dar care să fie în concordanţă cu direcţiile pentru care Uniunea Europeană alocă sume important de fonduri. În al doilea rând, ai nevoie de o sumă de bani cu care să demarezi proiectul pentru că finanţarea de la UE acoperă o mare parte din cheltuieli, dar nu în totalitate. Şi în plus, o parte din cheltuieli sunt rambursate ulterior efectuării achiziţiilor. Mai apoi, trebuie știut că nu orice cheltuială este eligibilă pentru a fi rambursată din fonduri europene. Iar în final ai nevoie de cineva care este expert în astfel de proiecte, pentru a avea mai mari șanse de reușită în accesare fonduri europene.
7 pași de urmat în accesare fonduri europene
Acum că ai aflat de ce ai nevoie pentru accesare fonduri europene și am ajuns la partea de proiect, să vedem ce presupune un proiect pentru accesare fonduri europene.
1. Definește clar ideea pe care vrei să o implementezi și strategia pe termen mediu/lung
Încă de la început trebuie să ai viziunea proiectului și strategia pe termen mediu și lung pentru a convinge că știi direcţia de urmat în cadrul proiectului.
2. Pune la punct toate detaliile proiectului
Deși ești în primele faze ale ideii de proiect, trebuie să stabilești încă de pe acum toate detaliile proiectului: parteneri, etape de lucru, rezultate preconizate etc.
3. Completează extrem de atent toate documentele
Există o mulţime de documente cerute pentru depunerea unui proiect, iar completarea lor necesită atenţie și multă răbdare.
4. Găsește cea mai bună sursă de finanţare și semnează contractul
În funcţie de domeniul în care activezi, trebuie să găsești cea mai bună sursă de finanţare. Odată ce răspunsul este unul pozitiv, semnează contractul de finanţare.
5. Respectă toate termenele și clauzele pe care ţi le-ai asumat prin contract
Fii foarte atent să respecţi întocmai ce ţi-ai asumat ca și obligaţii prin contractul de finanţare semnat. În caz contrar, riști penalizări și chiar rezilerea contractului de finanţare.
6.Obţine rambursarea cheltuielilor
Dacă totul a decurs conform obligaţiilor asumate în contractul de finanţare, depune cererea de rambursare a cheltuielilor și recuperează banii investiţi.
7.Continuă raportarea pe perioada de monitorizare
După încheierea proiectului, există o perioadă de 3 sau 5 ani de monitorizare a afacerii tale. Astfel, trebuie să depui o serie de rapoarte pentru a demonstra beneficiile aduse în urma proiectului derulat prin accesare fonduri europene.