Sunt o persoană foarte ușor de distras și este nevoie de materiale extrem de interesante pentru a-mi capta atenția. În timp ce televizorul și-a pierdut orice autoritate în fața mea, singurul canal media care mă captivează în ultima perioadă este podcastul.
Podcasturile au apărut încă din 2004 și nu se enumeră printre cele mai noi tipuri de materiale informative, cu toate acestea în ultimii ani, audiențele podcasturilor au crescut exponențial și sunt tot mai preferate de consumatorii de informații.
Cel mai mare avantaj al podcasturilor din punctul meu de vedere este că poți să le asculți pe drum. Acum poți să fii distrat sau să înveți o lecție când vrei, oriunde ai fi. Aceasta formă de divertisment ce nu necesită simțul vizual poate fi urmărită în timp ce-ți faci siesta de dimineață sau munca zilnică.
Eu ascult podcasturi în aproape toate sarcinile pe care le îndeplinesc zilnic, exceptând scrisul, atunci am nevoie de liniștea mea interioară. Ascult podcasturi în timp ce lucrez la website-uri, în timp ce adaug produse în magazine online, în timp ce creez materiale grafice, dar și în timp ce mă ocup de transcrierea unor materiale.
Încerc să ascult câte un podcast interesant care mă ajută să evoluez în fiecare zi. Fiind pasionat de tehnologie mi se potrivesc ca mănușa podcasturile celor de la Tehnocultura: un podcast de cultură generală din domeniul tehnologiei, cu știri și comentarii pe multe subiecte legate de tehnologia pe care o folosim zi de zi.
Vlad Bănică și Manuel Cheța discută în termeni simpli despre experiențele și frustrările lor cu telefoanele, consolele, mașinile, becurile și alte lucruri pe care le folosesc zilnic. Podcastul s-a născut din pasiunea lor pentru tehnologie în general și din dorința de a urmări, pas cu pas, cum tehnologia ne afectează viața și cum experiențele noastre afectează modul în care tehnologia se transformă în timp.
Podcastul Tehnocultura este dedicat tuturor celor pasionați de cunoaștere, de la mici la mari, pentru orice nivel de experiență tehnică, fie că abia acum ai descoperit calculatorul sau ești un împătimit al consolelor retro. În podcast sunt prezentate și aspecte istorice ori științifice ale anumitor tehnologii iar Vlad și Manuel discută pe larg pe subiectele lor îndrăgite, uneori chiar în contradictoriu, întocmai ca discuțiile pe care le ai cu prietenii când ieși în oraș. Dacă se folosesc termeni complicați, gazdele au grijă să îi explice. Interesul în podcast nu este ca autorii să se prezinte ca fiind inteligenți, ci vor doar ca toată lumea să se apropie de tehnologie și să o înțeleagă. Podcastul Tehnocultura este o discuție săptămânală între prieteni despre subiectele care ne interesează, discuție la care sunt invitați mulți alții prin comentarii la show notes sau pe /r/Tehnocultura pe Reddit.
Încearcă să faci un exercițiu: ascultă podcasturi în timp ce pui rufele la spălat, în timp ce gătești sau speli vasele și vei vedea că îți va fi mult mai ușor să îndeplinești aceste sarcini și între timp vei fi învățat ceva nou. Într-un univers în care toată lumea pare să fie din ce în ce mai aglomerată încercând să echilibreze cariera și timpul personal, podcasturile contribuie la o formă de multitasking în programul tău.
Articol redactat și publicat în cadrul competiției SuperBlog 2022.