Cazinoul din Vatra Dornei are o poveste specială, fiind un loc încărcat de istorie. După o perioadă lungă în care a fost lăsat de izbeliște și s-a degradat, cazinoul din Vatra Dornei se află în plin proces de restaurare și va fi transformat în muzeu.
Începând cu secolul al XIX-lea, în mai multe locuri din lume au fost construite cazinouri cu o arhitectură superbă, în care oameni cu ștaif din acele vremuri veneau să se distreze.
Oamenii se îmbrăcau cu hainele cele mai bune, se organizau serate, se socializa, iar atmosfera era extrem de relaxantă. Anii au trecut, iar în acest domeniu s-a înregistrat o evoluție. Au apărut cazinourile online, unde oamenii găsesc o varietate mult mai mare. Spre exemplu, în cazinoul online NetBet, utilizatorii au la dispoziție peste 2.000 de jocuri. Iar pe aceeași platformă găsesc și mese de ruletă, blackjack, loterii internaționale, dar au acces și în secțiunea pariuri online NetBet.
În schimb, cazinourile vechi păstrează un farmec aparte. Sunt locuri care stârnesc nostalgii și aduc aminte de vremuri de demult apuse. Tocmai din acest motiv unele sunt transformate în muzee, așa cum este și cazul celui din Vatra Dornei.
Povestea cazinoului din Vatra Dornei a început la finalul secolului al XIX-lea
Construcția cazinoului din Vatra Dornei s-a desfășurat între 1896 ssi 1898. Cel care a avut ideea de a construi un cazinou a fost primarul localității din acea vreme, Vasile Deac. Pentru a face rost de bani, el a mers în audiență la împăratul Franz Joseph al Austriei.
I-a transmis împăratului că în zonă vin mulți turiști la băi, iar construcția unui cazinou ar genera un interes și mai mare pentru această zonă. Franz Joseph a îmbrățișat din start ideea de a avea un cazinou în Vatra Dornei și a sprijinit financiar proiectul. Apoi, Vasile Deac a făcut un împrumut la o bancă din Viena și a organizat și o chetă publică.
Sursă de inspirație pentru cazinoul din Vatra Dornei a fost cel din localitatea germană Baden, unul dintre cele mai cunoscute din întreaga lume. Așadar s-a luat decizia ca și cazinoul din Vatra Dornei să fie construit într-un stil eclectic, având note ale Renașterii germane.
Arhitect a fost austriacul Peter Paul Brang, iar finalizarea lucrărilor s-a înregistrat pe data de 10 iulie 1899. Clădirea era o bijuterie arhitecturală și un loc aparte. Trenurile care aduceau turiști la Vatra Dornei erau pline, iar interesul oamenilor pentru acest loc și pentru băi era unul uriaș.
Printre cei care au trecut pragul cazinoului s-au aflat și Franz Joseph, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Totuși, după anul 1918 lucrurile au început să se schimbe, mai ales după Primul Război Mondial. Astfel, el a fost trecut în proprietatea Fondului Bisericesc al Bucovinei, în contul reparațiilor de război pe care Austria a trebuit să le plătească României. De asemenea, clădirea a fost distrusă în mare măsură în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, de soldații germani.
În timpul regimului comunist, cazinoul a fost naționalizat și transformat în club muncitoresc, în care aveau loc ședințe de partid și întâlniri sindicale.
Nicolae Ceaușescu avea să-și dea acordul pentru refacerea cazinoului în anul 1987, însă venirea Revoluției a stopat lucrările. În cele din urmă, anul trecut s-a luat decizia ca superbul cazinou din Vatra Dornei să fie refăcut și să fie transformat în muzeu. Lucrările au început, dar nu se știe când vor fi gata.