Oricat de nestiutor ai fi din lumea bisericii si a slujirii fata de Dumnezeu cu siguranta totusi ti-ai dat seama ca preotii poarta anumite vesminte de fiecare data cand slujesc si altele atunci cand nu sunt in altar.
Se impun astfel de restrictii intrucat tine de traditii mai vechi si de prevederile sinodurilor, a mai marilor fete bisericesti. Asadar, un preot nu are de ales si va imbraca un set de vesminte pentru acele zile in care slujeste si reverenda in timpul sau liber.
Merita explicate care este semnificatia intre vesminte preotesti culori si sarbatorile de peste an. Poti observa ca acestea sunt variate, desi in mare parte se pune accent pe note aurii si modele bisericesti, simboluri fie printate, fie brodate sau tesute.
Culorile specifice pentru vesmintele preotilor
Conform prevederilor Bisericii Ortodoxe exista 6 culori specifice in jurul carora roiesc alegerile vestimentare ale preotilor. Acestea sunt albul, verdele, purpuriul (vinetiu cum i se mai spune), rosul, albastrul sau auriul. Alegerea va tine cont de sarbatoarea in cauza:
Pentru Praznicele Mantuitorului si sarbatorile Sfintilor Apostoli si Ierarhi se va purta albul, galbenul sau auriul, semnificand lumina corelata cu Invierea.
Pentru Praznicele Maicii Domnului si Sfintii Ingeri se opteaza pentru culori precum alb sau albastru deschis, ceea ce duce cu gandul la puritate, simbol al fecioriei.
Pentru Praznicele Sfintei Cruci se opteaza pentru rosu sau asa zisul vinetiu. Aceste tonuri de culoare sunt menite sa aminteasca despre jertfa pe Cruce, despre varsarea de sange. De asemenea, la slujirea cu ocazia zilelor dedicate Sfintilor Mucenici rosul inchis este preferat, pentru a aminti de jerta martirica.
Verdele este optiunea pentru sarbatori precum Intrarea Domnului in Ierusalim, la Pogorarea Sfantului Duh sau la Sfanta Treime. Aceasta culoare in acest context inseamna simbolul vietii duhovnicesti.
In perioade de post, preotii imbraca verde inchis, albastru inchis, poate chiar negru, cu insertii aurii, aceste culori fiind simbol al intristarii si pocaintei. Dar, pocainta este intru inviere si indreptare, de unde si elementele contrastante.
Te-ai gandit vreodata de ce preotii se imbraca totusi in vesminte deschise la culoare atunci cand savarsesc slujba de inmormantare? Sunt preferate cele aurii, albe sau galbene, ca o marturisire de credinta intru inviere. Sunt si vesminte negre ce sunt imbracate, deja un simbol binecunoscut pentru doliu.
Preturi
Se pare ca nu neaparat culoarea dicteaza pretul, ci cat sunt de complexe modelele acestor vesminte. Astfel, se tine cont de icoana ce se doreste reprezentata, prin model tesut sau brodat si completari ale acestora. Unele seturi includ si acele acoperaminte pentru sfintele vase, realizate cu acelasi tip de model.
Iar despre tinuta de baza, reverenda, aceasta are si ea un pret variat in functie de materiale si modele, desi este in general simpla si doar cu un tiv brodat. Sunt preferate materialele destul de subtiri si naturale, intrucat preotul poarta reverenda peste hainele sale obisnuite. De regula neagra, dar se accepta si tonuri de albastru inchis sau gri inchis.
Pentru reverende pret si alte textile si acoperaminte pentru biserica poti consulta pentru informare pagina vesmintebisericesti.ro.