De ce s-a transformat mersul la dentist?
În urma Ordonanței Militare din 22 martie 2020, activitatea clinicilor și cabinetelor stomatologice a fost suspendată complet. Ceea ce determinat, ulterior, o regândire a manierei în care este practicată stomatologia la ordinea zilei.
Recomandările inițiale ale Colegiului Medicilor Dentiști se declinau în reguli de activitate foarte stricte pentru clinicile care au reușit să obțînă aviz de funcționare DSP în perioada de urgență.
Vorbim aici de dezinfectie constanța prin procedura de nebulizare uscată (cu NOCOLYSE-NOCOSPRAY, un aparat și o substanță cu remanentă îndelungată care acționează asupra aero-micro-florei, deci “ucide” virușii și bacteriile din aer, dar și pe cele de pe suprafețe); s-au interzis manevrele cu descărcare de aerosoli și s-a permis doar tratarea urgențelor.
Fiecare clinică a elaborat intern protocoale de triaj și de dezinfecție și protecție, a investit în dotări care să asigure sterilizare de grad înalt, a investit în produse și soluții precum dezinfectanți, măști, bonete, combinezoane, mănuși și botosi care să asigure protecție medicilor, personalului auxiliar și pacienților.
Toate acestea s-au tradus în practicarea unei taxe de urgență suportată de pacient. Ulterior, șocul s-a atenuat, costurile cu sterilizare fiind reduse în contextul în care măsurile și recomandările s-au relaxat.
În momentul de față, există clinici care au păstrat aceleași prețuri și clinici care au ales să le crească și cu până la 20%.
Însă, în condițiile în care stomatologia intrase, cel puțin în ultimii 5 ani într-un proces de transformare digitală, anumite clinici au reușit să se repoziționeze sin mers grație dotărilor tehnologice de care dispun.
Laserul, scanarea intraorală și microscopul reconfigurează modul în care stomatologia este practicată. Așadar, când plănuiești o vizită la medicul dentist întreabă și de ce posibilități moderne de tratament ai la dispoziție.
Nu doar că te vei bucura de o siguranță a intervenției dar și de rapiditate și precizie. Endodonția la microscop permite intervenții milimetrice pe canale iar aplicațiile plurivalențe ale laserului ne pot ajută inclusiv în tratamentele ce implică implant dentar sau albiri, de exemplu.
Diagnosticul și evoluția tratamentelor trebuie susținute de imagini și scanări intraorale clare care să fie puse inclusiv la dispoziția pacientului. Astăzi avem posibilitatea mai mare că oricând să culegem suficiente date de la pacient, astfel încât să gândim și să planificăm cât mai mult înainte că pacientul să deschidă gură. Dacă până acum stomatologia digitală era un moft, cred că de acum înainte va deveni un standard de aur. – ne povestește dr. Andrei Constantinovici, fondator și CEO al clinicii stomatologice DENTAPLUS.
În ultima perioada, că urmare a întregului context în care siguranță a fost pe buzele tuturor, la nivel de industrie stomatologică, a apărut conceptul de slow dentistry – stomatologie în tihna, prima clinică afiliată din România fiind clinică DENTAPLUS din București.
“Prin stomatologia în tihna satisfacem, nu doar principiul siguranței, pe cel al eficienței dar și conceptul nostru preferat: eficiență: asta înseamnă crearea unui mediu de lucru ideal, fără grabă, fără stres, cu o echipa medicală ce are timp să asigure în condiții perfecte igienă, dezinfecția mediului de lucru și se poate focusa corespunzător pentru a livra un tratament medical de excepție. ”
– dr. Andrei Constantinovici, fondator și CEO al clinicii DENTAPLUS.