Să lucrezi la birou pentru a bifa diferitele sarcini de lucru presupune de obicei mult timp petrecut în fața calculatorului sau laptopului. În aceeași măsură, lipsa mișcării implică un stres suplimentar și are efect nociv asupra coloanei vertebrale.
Pentru a preveni și evita dezvoltarea sau agravarea eventualelor dureri nedorite de spate, este necesar ca scaunul de birou ales să fie ergonomic, să susțină abordarea unei posturi și poziții corecte menținând astfel integritatea fiziologică a coloanei vertebrale. Iată 5 aspecte pe care le poți lua în considerare când îți cumperi un scaun de birou:
-
Înălțimea scaunului și cotierele
Unul dintre cele mai importante aspecte este înălțimea scaunului și a cotierelor deoarece este absolut necesar ca aceasta să poată fi reglată cu ușurință.Cel mai adesea se face cu ajutorul unei pârghii pneumatice de reglare. Acest lucru îți permite să îți poți întinde picioarele pentru a evita presiunea acumulată la nivelul acestora și să îți menții brațele și coatele la nivelul înălțimii biroului.
Aceasta este elementul care reduce semnificativ impactul unei poziții necorespunzătoare asupra întregii sănătăți. De asemenea, cotierele ar trebui să aibă opțiunea de a fi reglabile pentru a permite brațelor și umerilor să se relaxeze corespunzător.
-
Mobilitatea scaunului și gradul de rotație
Pentru o experiență cât mai plăcută și confortabilă este recomandat ca scaunul de birou să dispună de roți de mișcare și de un grad complet de rotație. Astfel, te vei putea deplasa rapid atunci când ai nevoie, fără a depune efort suplimentar și fără a te ridica de pe acesta.
Recomandat ar fi să îți faci o mică rezervă de roți pentru scaunul de birou, pentru a le putea schimba la nevoie.
-
Lățimea și adâncimea scaunului
Scaunul tău de birou ar trebui să fie suficient de lat și de adânc astfel încât să asigure sprijinirea confortabilă și permanentă a spatelui de spătar. Astfel pentru a adopta o poziție ergonomică, spatele tău ar trebui să atingă în permanență spătarul, iar centrul de greutate al corpului ar trebui să pice în mijlocul scaunului.
De asemenea, scaunul ar trebui să dispună de un mecanism prin care poți ajusta gradul de înclinație al acestuia, în conformitate cu poziția cea mai confortabilă.
-
Materialul scaunului
Materialul din care sunt confecționate spătarul și șezutul scaunului de birou ar trebui să dispună de o căptușeală suficient de moale și confortabilă pentru a susține perioade lungi de activitate.
Este de preferat ca scaunul să aibă o țesătură din pânză și să fie adânc în detrimentul unei suprafețe dure și drepte.
-
Amplasamentul roților
În general, toate scaunele de birou au amplasament, adică un fel de suport al roților acestuia. Cu toate acestea, dacă biroul tău este unul mochetat, poate fi necesar să îți achiziționezi un scaun cu roți speciale pentru covor.
Posibilitatea de rulare a acestora este importantă în prevenirea tensiunii acumulate la nivelul coloanei vertebrale și pentru maximizarea ușurinței de mișcare.
Există numeroase opțiuni din care poți alege, însă este deosebit de important ca scaunul tău de birou să îndeplinească criteriile necesare asigurării unei poziții adecvate și sănătoase.
Dacă petreci mult timp în fața dispozitivului de lucru, menținerea unei poziții corporale normale este esențială pentru prevenirea apariției sau agravării eventualelor posibile afecțiuni cauzate de o postură incorectă.