O bună informare și așteptările realiste garantează succesul unui concediu în familie. Dacă omitem anumite aspecte și pornim la drum cu așteptări nerealiste, cu siguranță vom întâmpina greutăți, care duc la stres și dezamăgiri.
Pentru a preveni din start unele situații care pun probleme părinților, venim în întâmpinarea lor cu câteva sfaturi pentru o vacanță reușită împreună cu cei mici.
1. Atenție mare la acte, alegerea destinației, rezervare și a condițiilor specifice pentru copii
Atunci când planifici vacanța familiei trebuie să fi deosebit de atent la toate detaliile. Actele pot fi o bătaie de cap atunci când alegi destinații din afara țării, așa că informează-te în funcție de destinația aleasă cu privire la toate actele necesare atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Destinația se alege obligatoriu în funcție de vârsta copiilor, deoarece un drum problematic sau condiții meteo nefavorabile pentru ei, pot din start să vă strice cheful și vacanța să devină un chin pentru toți.
Faceți rezervarea ținând cont de condițiile oferite pentru copiii, atât în ceea ce privește somnul, masa, cât și facilitățile de petrecere a timpului liber.
Așadar hotărâți-vă de acasă dacă adoptați co-sleeping în vacanță sau solicitați pătuț supimentar. Odihna este importantă: un copil obosit le va strica vacanța și părinților, precum și invers.
Cu masa e puțin mai complicat în cazul infanților, așa că interesați-vă de meniu, de posibilitatea de a pregăti un lapte în cameră, etc.
Multe dintre ofertele all inclusive în Bulgaria, la Nisipurile de Aur includ și o mulțime de activități și servicii destinate exclusiv copiilor, astfel încât să vă puteți bucura cu toții de vacanță.
2. Adaptați bagajul la toate nevoile copiilor!
Bagajul familiei presupune mult mai multe decât pentru vacanța în doi. Nevoile specifice ale copiilor trebuie satisfăcute și în concediu, așa că pregătește din timp absolut tot ceea ce este necesar, sub toate aspectele, bineînțeles adaptat vârstei.
Pentru a fi mai ușor trasează câteva categorii de produse care nu pot lipsi din bagaj, cum ar fi: produse de igienă (șampon, săpun, periuță de dinți și pastă, uleiuri, loțiuni, prosop/halat, șervețele umede, scutece, etc); suficiente haine de schimb, atât groase, cât și subțiri, proporția diferă în funcție de sezon și destinație; o trusă de prim ajutor, medicamente, produse de protecție solară și repelent pentru insecte; sisteme pentru purtat/ cărucior; gustări, apă, lapte etc.
Țineți cont că sunt foarte importante pentru confortul copiilor jucăriile, jocurile, cărțile, dar și lucrurile lor preferate, o păturică, pernuță, sticla de apă cel mai des folosită, toate lucrurile familiare le fac călătoria mai ușoară, se simt în siguranță.
3. Călătoriți în siguranță!
Dacă vacanța presupune călătoria cu avionul pregătiți-vă pshihologic pentru acest lucru, check-in-ul și filtrele de securitate pot să dureze, deci să aveți sistem de purtare pentru infanți și răbdare.
Atenție sporită la copii în aeroport! Pentru copiii mai mari, care pot dispărea de lângă părinți într-o singură clipă de neatenție, sunt extrem de utile brățările cu nume, date de contact și informații esențiale despre copil.
Pregătiți o gentuță de mână cu apă, gustări, lapte, hăinițe, absolut tot ceea ce este permis în avion. Odată îmbarcați în avion cereți ajutorul echipajul de zbor pentru a vă asigura că aveți centurile bine puse, mai ales când îl țineți pe copil în brațe.
Este foarte util să aveți la îndemână și remedii pentru răul de mișcare, asta chiar și dacă optați pentru călătoria cu mașina personală.
În cazul în care vă hotărâți să călătoriți cu mașina și vă încumetați la un drum mai lung, așteptați-vă la un drum obositor și pentru cei mici, chiar dacă în mare parte dorm. Călătoria trebuie foarte bine planificată, în așa fel încât să reduceți la maxim anxietatea, nerăbdarea și disconfortul.
Copiii mici trebuie obligatoriu să călătorească în scaun special pentru copii/înălțător, sau scoică auto, omologate în funcție de vârstă, greutate și înălțime. Conform legislației rutiere copiii de până la 1,35 m nu pot fi transportați decât în scaune speciale, pe bancheta din spate.
De asemenea, chiar dacă poate fi incomod, centura de siguranță trebuie utilizată pe toate locurile echipate cu sistem de siguranță, inclusiv pe locurile din spate, siguranța primează.
Părinții trebuie să țină cont atunci când pornesc la drum de faptul că cei mici au o rutină și nevoi ce trebuie îndeplinite, chiar și într-o călătorie. Așa că fiți conștienți că trebuie să faceți opriri frecvente.
Se recomandă pauze pentru a alăpta sau hrăni copilul, evitați să faceți acest lucru în mers. Este foarte important să nu se sară peste mese și să conștientizați că riscul de deshidratare este mai crescut în timpul călătoriilor lungi, iar agitația, emoțiile sau disconfortul provoacă foame și sete.
Pe de altă parte la fiecare două, maxim trei ore, medicii recomandă scoaterea copiilor din mașină la aer curat, să se miște, să se dezmorțească și să își schimbe starea de spirit. Așadar cheia succesului ar fi opririle scurte și dese, suprapunerea călătoriei peste rutina de somn, dar și implicarea copiilor pe drum în jocuri și activități pentru a nu se plictisi, așa că fiți inventivi și înarmați-vă cu răbdare.
Exemplu de călătorie
Să luăm ca exemplu o excursie în Bulgaria, în una dintre stațiunile de pe litoralul Mării Negre.
În funcție de localitatea din care porniți, trebuie să vedeți care sunt cele mai bune variante de drum și să vă prestabiliți pauzele necesare. Dacă pornești din inima țării te așteaptă un drum de 10, 11 ore, deci calculezi o pauză de 15-30 min la trei ore și durata totală a călătoriei va ajunge la peste 12 ore doar din cauza pauzelor necesare, la care se adaugă destul de multe neprevăzute din cauza traficului.
Așa că profită la maximum și analizează ce ai putea vizita pe traseul ales, unde să vă destindeți și să vă relaxați împreună preț de câteva minute, pentru a vă reîncărca bateriile și a porni motivați spre destinația finală.
Indiferent cât de mici sunt copiii, asta nu trebuie să constituie un impediment pentru a călători și a vă bucura împreună de o vacanță binemeritată. Cu organizare și o abordare realistă, puteți transforma călătoria într-o experiență minunată.
Multumesc mult pentru recomandari, big like pentru postare!
Content de nota 10 😉