Ai crede ca nu se mai gandeste nimeni la cei neajutorati, insa dovada ca exista grija si pentru acestia o reprezinta numeroasele asociatii umanitare care si-au propus sa ofere o mana de ajutor acolo unde este nevoie.
Si nevoie este, atat in cazurile celor care s-au nascut intr-o familie cu o situatie financiara nefavorabila, cat si a copiilor care sufera de afectiuni de tot felul, de boli incurabile, care cauta o raza de speranta intr-o lume in care interesul pentru bani este la putere.
Prea putini se gandesc la cei pentru care si cel mai mic ajutor inseamna ceva, tocmai de aceea o astfel de posibilitate, de a redirectiona 2% din impozitul pe salariu constituie calea prin care „isi mai pot spala din pacate”. Este o maniera prin care si tu iti poti demonstra iubirea fata de aproape. Desigur ca nimeni nu te condamna daca, in alergarea ta grabita prin acesta lume, nu iti mai ramane timp pentru a face o fapta buna.
Aceasta redirectionare este calea prin care la randul tau poti sa te preocupi de bunastarea celor din jurul tau, fara a depinde nici un fel de efort in acest sens. In fapt, trebuie doar sa urmezi la inceput o serie de pasi simpli, urmand ca apoi transferul respectiv sa se realizeze automat.
Cum redirectionezi 2% din impozit?
In conformitate cu articolul 57 din Codul Fiscal, poti alege ca destinatia procentului de 2% din impozit sa fie o entitate nonprofit. Spre exemplu, Speranta pentru Romania este o astfel de organizatie catre care poti alege sa redirectionezi respectiva suma. Aceasta functioneaza in conditiile legii, deci ai siguranta ca banii vor fi folositi in scop caritabil.
Dupa cum spuneam, trebuie sa completezi la inceput o cerere in acest sens si apoi nu mai ai grija. Este vorba despre formularul 230, reprezentand cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual.
Fiind contribuabil, iti exprimi opinia de a a vira suma in cauza fie spre o entitate nonprofit, dupa cum am mai mentionat, fie spre o unitate de cult.
Trebuie sa depui formularul 230 in cazul in care ai obtinut venituri din salarii sau asimilate acestora. In cazul in care desfasori activitati independente, veniturile ce se impun pe baza de norma de venit, poti completa formularul 200, care insa nu este obligatoriu. Din nou, este o cale prin care te poti ingriji, atat cat se poate de cei nevoiasi.
Daca timpul nu iti permite sa completezi acest formular acolo unde gasesti unul, sa stii ca ai posibilitatea sa faci asta si online. Il poti descarca de pe website-ul ANAF, accesand sectiunea dedicata declaratiilor electronice.
Acum ca ai aflat ca ai aceasta posibilitate, tu alegi daca vei face acest pas sau vei ramane indiferent fata de o astfel de posibilitate. In timp ce te decizi, nu uita de cei care spera ca te gandesti la ei. Poate ca procentul pe care il redirectionezi tu este cel necesar pentru a completa suma de bani necesara pentru o operatie. Nu ai de unde sa stii, nu e asa?