Mulţi oameni, printre care investitori, consultanţi, contractanţi şi deţinători de afaceri, subestimează importanţa acelor studii geotehnice corespunzătoare la faza conceptuală sau la stadiul de început al unui proiect şi au parte de multe surprize ulterior.
Costul studiilor geotehnice sau fundaţiilor depind de tipul de proiect comparat cu costul total al proiectului şi poate fi de la 10% până la 40% depinzând dacă este implicată muncă maritimă sau clădiri şi infrastructuri.
Dintr-o perspectivă geotehnică, doar 10% din costul muncii geotehnice este necesar pentru un studiu geotehnic corespunzător. Există câţiva factori care determină dacă acest lucru se poate aplica sau nu şi complexitatea construcţiei.
Dintr-o perspectivă de investitor, nu pot empatiza mai mult şi recomand ca un studiu geotehnic corespunzător să fie executat pentru a determina ce soluţie trebuie aplicată sau dacă structura necesită fundaţii speciale.
Majoritatea companiilor ce oferă studii geotehnice au cel puţin un inginer profesionist care poate asista la design-ul fundaţiei. Majoritatea companiilor sunt experimentate cu condiţiile geotehnice a anumitor zone şi pot imediat asista cu cele mai bune soluţii bazate pe zona şi condiţii similare, dar acest lucru nu ar trebui să impiedice un investitor să desfăşoare un studiu geotehnic.
Recomandarea mea este să te consulţi cu cei de la Damifor, experţi în studii geotehnice, întrucât stadiul de iniţiere al proiectului nu ar trebui să-ţi prezinte vreo surpriză neplăcută. Obiectivul major al unui proiect de construcţie este să obţine un profit, iar dacă studiul geotehnic nu este executat corespunzător va avea un impact major în cum îţi vei vinde construcţia şi cazurile specifice în care o vei vinde.
Cei de la Damifor fac asta de foarte mult timp, trăiesc şi cunosc solul, aşa că eşti liber să îi contactezi dacă eşti interesat de studii geotehnice profesionale şi foraje puţuri apă oriunde în Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Neamţ, chiar şi Vaslui.