Anvelopele autoturismului reprezinta o parte importanta a masinii, avand un impact direct pentru consum, stabilitate, fiabilitate si nu in ultimul rand pentru siguranta. Anvelopele reprezinta deobicei, acea categorie care este trecuta cu vederea de marea majoritate a soferilor, iar presiunea acestora, aspectul si alte caracteristici trebuiesc verificate periodic indiferent daca circulati in oras sau cu atat mai mult la drum lung. Tipul de cauciuc utilizat este in stransa legatura cu anotimpul iar o utilizare neadecvata poate duce la amenzi de circulatie, puncte de penalizare sau chiar mai rau, la accidente rutiere.
Sfarsitul anului 2016 ii pune pe soferi intr-o situatie dificila, avand in vedere ca exista informatii conform carora anvelopele de tip All Sezon ( pentru toate sezoanele ) nu se mai produc. Acest lucru va afecta atat pretul anvelopelor cat si timpul soferilor avand in vedere ca de doua ori pe an vor fi obligati sa schimbe cauciucurile in cadrul unui service auto.
Ce cauzeaza un cauciuc auto sa explodeze?
Explozia unui pneu al unui autovehicul poate avea un efect serios si extrem de periculos iar cauza exploziei poate fi determinata de o serie de factori, cele mai uzuale cauze sunt reprezentate de o presiune slaba sau prea mare in interiorul anvelopei. Un alt motiv, ce poate cauza o explozie al anvelopei sunt anumite umflaturi datorate de lovituri, gropi sau de intepaturi. Daca aceste deformari nu sunt depistate din timp pot duce extrem de rapid la explozii si la alte pagube. Un pneu sensibil tinde sa explodeze in cadrul vitezelor mari sau atunci cand autoturismul este incarcat cu greutati mari. Multi soferi nu stabilizeaza presiunea din pneuri atunci cand circula cu o incarcatura mare si din acest motiv apar deseori accidente rutiere.
Cum sa verificati daca aveti presiunea corespunzatoare in anvelopele autoturismului
Toate informatiile, prudenta la volan si intretinerea autovehicului ne sunt prezentate inca la inceput, cand scoala rutiera care ne pregateste pentru condusul profesionist ne explica toate detaliile de consum, siguranta si intretinere. Multe dintre aceste aspecte sunt prezente si in cadrul examenului teoretic de obtinere a carnetului de soferi, dar in timp, multi soferi uita sa acorde atentie acestor detalii.
Odata ce temperatura de afara creste, presiunea din anvelope tinde sa scada, de aceea verificati periodic presiunea si stabilizeaz-o la un nivel optim. Producatorul autoturismului este obligat sa furnizez presiunea recomandata a anvelopelor autoturismului iar acest lucru este deseori inscriptionat in cartea tehnica. Intra in responsbilitatea soferului sa verifice si sa se asigure ca presiunea din anvelope este corecta, iar acest lucru trebuie verificat periodic odata la cateva saptamani, acest lucru avand un impact pozitiv asupra anvelopelor si al autoturismului precum: creste durata de viata a pneurilor, imbunatateste siguranta vehiculului si stabilizeaza consumul de combustibil. Un manometru de presiune pentru cauciucuri este un instrument care fiecare sofer ar trebui sa il detina in propriul autoturism.
Nu in ultimul rand atunci cand analizati vizual o anvelopa trebuie sa tineti cont pe langa presiunea cauciucului, de eventuale avarii ale acestuia, de umflaturi, de pete de vopsea, ulei sau combustibil care pot afecta aderenta si de eventuale pietre sau alte obiecte impregnate in material. De asemenea, puteti efectua periodic verificari ale anvelopelor in cadrul service-urilor auto autorizate.