Pentru a obține cele mai bune rezultate din sablare, veți avea nevoie de medii abrazive corecte.
Folosind un mijloc de stocare prea puternic pentru anumite metale sau piese pot deteriora metalul, în timp ce o sablare prea delicată va face o treabă neadecvată sau va dura mai mult timp. Indiferent de ce aveți nevoie pentru îndepărtarea ruginii și vopselei, există un material sablare potrivit.
Sablarea abrazivă este termenul general aplicat procedeelor de finisare care implică propulsia de înaltă presiune a unui flux de material abraziv pe suprafața unei piese de prelucrat. Sablarea abrazivă poate servi multor scopuri de finisare a suprafeței, cum ar fi îndepărtarea contaminanților sau a acoperirilor anterioare, modificarea formei și netezirea sau zdrobirea suprafeței.
Există multe tipuri de aplicații de sablare abrazive, fiecare dintre acestea necesitând utilizarea diferitelor tipuri de materiale de sablare.
Este important să se cunoască diferențele în mediile de sablare, deoarece diferite medii de sablare abrazive sunt necesare pentru diferite aplicații. Mediile de sablare pot fi utilizate în scopuri cum ar fi curățarea, gravarea, întărirea și lustruirea. Alegerea finală a materialelor de sablare depind de natura lucrărilor necesare și de echipamentele de sablare care sunt utilizate.
Materiale minerale şi organice pentru sablare
Perle din sticlă
Un tratament decorativ de suprafață al componentelor din oțel inoxidabil și materiale nobile. Se folosește în special pentru următoarele materiale:
- Oțel inoxidabil – tratament fin de suprafață.
- Componentele din aluminiu – înainte de oxidarea anodică sau prin aplicarea de vopsele în straturi transparente.
- Alte metale neferoase – alamă, bronz, cupru.
- Pre-tratare înainte de galvanizare – nichel și crom.
Grit din sticlă
Principala alternativă la sablare este gritul cu sticlă. Acest lucru se datorează faptului că se utilizează o multitudine de medii diferite pentru curățarea, restaurarea și echilibrarea suprafețelor. Grit-ul din sticlă nu conține nici o substanță dăunătoare și, prin urmare, oferă un material sablare mult mai sigur, mai ecologic.
Corindon normal
Material de sablare neferos cu forma colţuroasă, extrem de rezistent. Este mai puţin pur decât corindonul inoxidabil şi conţine ca aditiv oxid de titan. Această combinaţie face ca materialul să fie agresiv şi totuşi mai puţin casant.
Carbura de siliciu
Carbura de siliciu este un alt material sablare extrem de utilizat. Carbura de siliciu este mai grea decât oxidul de aluminiu și are cea mai mare duritate.
Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este un solid alb care este cristalin, dar apare adesea ca o pulbere fină. Soda este o modalitate ecologică de îndepărtare a vopselei, a murdăriei, a acoperirilor și a altor contaminanți de suprafață, fără a afecta suprafețele curățate.
Granule vegetale
Material de sablare organic obţinut din coji de nucă sparte şi cernute. Este un material moale şi este utilizat la sablarea fără extragere de material.
Materialele de sablare sunt importante deoarece determină profilul de suprafață produs. Există două categorii generale de materiale sablare: metalice și nemetalice. Astfel, înainte de a vă apuca de treabă, asiguraţi-vă că aţi ales corect materialul de sablare.