Echiparea adecvată la locul de muncă este un aspect foarte important ce nu trebuie neglijat. Acesta este o provocare atât pentru angajatori cât și pentru angajați, iar din cauza lipsei confortului, mulți muncitori renunță la echiparea adecvată.
În acest articol vom prezenta echipamentul recomandat pentru munca pe timp de vară, cât și sfaturi în alegerea acestora.
Lucratul în sezonul cald prezintă motive în plus de îngrijorare: temperatură crescută, grad de disconfort mai accentuat, randament scăzut, risc crescut de accidentări, expunere îndelungată la razele directe ale soarelui etc. De aceea, trebuie acordată mai multă atenție echipamentului necesar în astfel de condiții. Printre piesele necesare îmbrăcămintei de protecție în sezonul cald, amintim: pantofi de protecție sau bocanci lucru și vestă reflectorizantă.
Ar trebui pe cât este posibil ca îmbrăcămintea de protecție precum salopeta, vesta și celelalte piese să fie confecționate dintr-un material subțire, care permite eliminarea transpirației. Materialul să fie respirabil și să faciliteze circulația aerului. Astfel, echipamentul de protecție va avea un grad mai mare de confort iar lucrătorii vor putea lucra în siguranță.
Dacă mediul de lucru permite, pantalonii de lucru pot fi o opțiune. Dar mai sigure sunt salopetele de muncă din tercot, ce oferă protecție picioarelor împotriva zgârieturilor, tăieturilor și în special murdăriei.
O altă piesă importantă din echipamentul de protecție este reprezentată de încălțămintea de protecție. Dacă mediul permite, aceștia pot fi înlocuiți cu sandalele de lucru, care conferă un confort crescut și un grad scăzut de umiditate. Acestea lasă piciorul să respire și să se aerisească.
Însă, dacă este vorba de un mediu industrial sau de un șantier, unde există riscul de contact cu scântei, așchii, cuie este mai bine să apelați la pantofi de protecție. Aceștia oferă protecție piciorului și siguranță.
Dacă munca se realizează pe timpul nopții, este necesară vesta reflectorizantă, ce oferă vizibilitate și scutește muncitorul de multe accidente nedorite.
Pentru munca de șantier este necesară purtare de căști cu bandă antitranspirație și orificii pentru ventilare, pentru un confort ridicat și pentru protecție. Dacă munca nu necesită purtarea unei căști de protecție, o șapcă de culoare deschisă este suficientă pentru ferirea de razele directe ale soarelui.
Pentru activitățile care necesită efort fizic intens și expunerea la soare, sunt esențiale pauzele regulate, iar hidratarea nu trebuie trecută cu vederea. Astfel, este bine ca expunerea la soare să fie limitată pe cât posibil.
Dacă muncitorul și angajatorul vor respecta normele prezentate mai sus, gradul de confort va crește iar muncitorii se vor putea bucura de protecția oferită.
Efectele negative ale expunerii la soare se vor diminua dacă sunt respectate echipamentele de protecție iar micile accidente vor fi evitate.