Sistemele de ventilatie cu recuperatoare de caldura aduc un aer proaspat din exterior si il elimina pe cel viciat din interior, alimentand in mod permanent si confortabil incaperea sau obiectivul cu aer proaspat la o temperatura optima.
Aerul consumat este aspirat din zona superioara a incaperii si transportat la schimbatorul de caldura in contracurent.
Prin intermediul unui ventilator suplimentar se realizeaza alimentarea cu aer proaspat din exterior si eliminarea aerului viciat. Acest principiu folosit in anotimpul rece este folosit si in anotimpul cald, numai ca in sens invers.
Ce caracteristici au sistemele de ventilatie cu recuperatoare de caldura
Un astfel de ventilator industrial performant, controlat electronic, va impinge aerul viciat din interiorul locuintei prin recuperator care se incarca si ajunge la temperatura camerei interioare. Ulterior, dupa cateva zeci de secunde sensul este inversat si aerul introdus din exterior este filtrat si trecut prin recuperator, care preia energia termica si este introdus in locuinta la o temperatura apropiata de cea a aerului viciat expulzat.
Sistemul de ventilatie cu recuperator este extrem de simplu si eficient atat vara, cat si iarna, indeosebi in noptile de vara mai racoroase cand se doreste coborarea temperaturii din casa. Astfel se poate aduce aerul proaspat de afara la o temperatura scazuta si se poate raci interiorul locuintei gratie panoului sau telecomenzii de control a sistemului.
Un astfel de sistem este alcatuit din mai multe unitati, adica din mai multe ventilatoare cu recuperatoare de caldura montate in dormitoare si in zonele de living, recomandabil in numar par de 2, 4, 6 sau 8 unitati, pentru a produce echilibrarea sistemului. La un moment dat, volumul aerului evacuat trebuie sa fie egal cu volumul aerului introdus.
In ultimii ani ventilatoarele cu recuperatoare de caldura rezolva problemele sistemelor clasice de ventilatie cu recuperare de caldura, fie in sistem centralizat sau descentralizat cu dublu flux. Acestea au un randament foarte ridicat, ce depaseste 90%, un consum mic de energie electrica, dimensiuni compacte, un zgomot redus si cele mai mici pierderi de presiune. In alta ordine de idei, este eliminata problema contaminarii fluxurilor de aer datorita simplitatii si robustetii in constructie a acestor ventilatoare, fiabilitatii crescute si preturilor accesibile.
Sistemele de ventilatie cu recuperatoare de caldura au rolul de a alimenta cu aer curat si proaspat toate camerele, de a elimina aerul viciat din interiorul incaperilor, de a filtra aerul de praf si de insecte si de a impiedica patrunderea umiditatii si totodata aparitia mucegaiului. Functionarea silentioasa si automatizarea integrata, precum si echilibrul umiditatii in incaperi si regenerarea caldurii sunt alte avantaje demne de luat in considerare, precum si eficienta de recuperare a caldurii si faptul ca nu necesita tubulatura.
Aceste aparate sunt folosite pentru a controla calitatea aerului din interior si reprezinta cea mai buna solutie pentru a reduce costurile si pentru a economisi energia, fiind necesare pentru a recircula aerul continuu si pentru a dilua mirosurile neplacute, precum si pentru limitarea concentratiei de poluanti, praf, fum, sau dioxid de carbon.