Majoritatea persoanelor obisnuiesc sa foloseasca apa de la robinet, fata sa isi puna prea multe intrebati in legatura cu continutul acesteia.
Desi apa care ajunge in casele noastre este curatata si dezinfectata, de cele mai multe ori nu este deloc o apa 100% sanatoasa. Pe langa bacteriile si microorganismele care se regasesc in apa de la robinet, aceasta poate avea si un nivel ridicat de duritate. La fel cum cu ajutorul filtrelor de apa ai posibilitatea sa scapi de 99% din bacteriile care se regasesc in apa, exista si o solutie pentru apa dura. Pentru a scapa de duritatea acesteia, in articolul de azi iti recomandam sa montezi cel mai bun dedurizator de apa fara sa mai stai pe ganduri.
Apa dura, este o apa care contine o cantitate mult mai mare decat cea normala de saruri si minerale. Apa devine dura pentru ca intra in contact cu roci cum ar fi calcarul, si dizolva si colecteaza zacamintele minerale. Printre cele mai des intalnite elemente chimice care provoaca duritatea apei sunt calciul si magneziul. Totodata, duritatea apei poate fi data si de fier, aluminiu, praf, nisip sau rugina, dar si de alte impuritati organice.
Cu toate acestea, apa dura nu este periculoasa pentru consum, dar poate fi mai putin placuta la utilizare decat apa dedurizata. Poti sa iti dai seama de faptul ca este ceva in neregula cu apa pe care o consumi cand gustul acesteia se schimba sau cand observi prezenta unor reziduuri in apa sau pe vesela. Odata ce ai constatat ca apa de la robinet a trecut prin cateva schimbari, poti sa verifici duritatea acesteia, facand un test apei. Poti sa faci un test apei cu ajutorul unui tester cu picaturi pentru determinarea duritatii totale a apei.
Pentru a efectua testul trebuie sa lasi apa sa curga aproximativ 20-30 secunde. In recipientul din plastic transparent gradat adaugi 5 ml apa – pana la prima linie gradata. Dupa care adaugi din flacon picatura cu picatura solutia, numeri cate picaturi adaugi si agiti usor recipientul transparent. In prezenta duritatii culoarea din recipient va fi usor portocalie, de la nuanta portocaliu deschis, din ce in ce mai intens spre rosu. In momentul in care solutia din recipientul de plastic transparent devine de culoare verde, nu mai adauga picaturi. Numarul de picaturi numarate pana acum este echivalent cu duritatea in grade germane masurata a apei testate.
1 grad german = 1,785 grade franceze = 17,85 ppm = 17,85 grame CaCO3/m3 apa.
Daca testul arata o duritate mare a apei, trebuie in mod obligatoriu sa apelezi la ajutorul unor instalatori specializati, care sa iti monteze un dedurizator. Odata instalat dedurizatorul, acesta va incepe sa elimine calciul si magneziul, impreuna cu celelalte saruri si minerale care fac ca apa sa fie una dura. In acest fel se vor reduce considerabil depunerile de calcar de pe electronicele si electrocasnicele pe care le folosesti. De asemenea, pielea si parul tau nu vor mai fi uscate si lipsite de stralucire, iar mancarea va avea un gust considerabil mai bun.
Acum ca ai aflat si tu cum poti sa testezi duritate apei si cum te poate afecta aceasta, nu ezita sa iti montezi cel mai bun dedurizator de apa si sa consumi o apa fara impuritati!