Site icon AndreiCenuşă.ro

Conducerea în vârstă: Sfaturi pentru menținerea aptitudinilor și trecerea examenului medical

An positive older woman sitting in a car showing a thumbs up

Chiar dacă mulți adulți în vârstă apreciază independența de a conduce, schimbările care apar odată cu înaintarea în vârstă pot modifica capacitatea unei persoane de a conduce în siguranță.

Este posibil să observi că, în timp, condusul devine din ce în ce mai dificil pentru tine. Schimbările în starea de sănătate, inclusiv afecțiunile medicale sau leziunile, pot avea, de asemenea, un impact asupra abilităților de conducere ale unei persoane. Citește mai departe pentru a afla sfaturi pentru menținerea aptitudinilor și trecerea examenului medical.

Poate ai realizat deja faptul că șofatul pe timp de noapte sau pe timp de ploaie reprezintă o problemă pentru tine. De asemenea, unii șoferi în vârstă au probleme cu anumite rute sau cu condusul pe autostrăzile aglomerate, spre exemplu. Ia în considerare aceste sfaturi pentru a te ajuta să faci alegeri sigure în ceea ce privește conducerea în vârstă.

Discută cu medicul tău. Dacă ai preocupări legate de sănătatea ta și de condusul auto, adresează-te medicului tău. Nu risca să te rănești pe tine sau pe alții. Mai mult, dacă ai unele probleme medicale nedetectate, riști să nu mai obții fișa medicală.

Fii activ din punct de vedere fizic. Acest lucru te va ajuta să îți păstrezi și chiar să îți îmbunătățești forța și flexibilitatea, ceea ce te poate ajuta la abilitățile de conducere.

Ține cont de mașina pe care o conduci. Dacă este posibil, condu o mașină cu transmisie automată, servodirecție, frâne electrice și oglinzi mari. Mașinile mai noi sunt echipate cu camere de rezervă, care pot facilita parcarea și mersul cu spatele, precum și cu alți senzori care pot alerta șoferul cu privire la un obiect sau un vehicul din apropiere înainte de producerea unui accident.

Ai grijă de ochii și urechile tale. Poartă întotdeauna ochelarii sau lentilele de contact dacă ai nevoie de ele pentru a vedea clar. Dacă folosești aparate auditive, asigură-te că le porți în timp ce conduci.

Evită să conduci la anumite ore din zi. Nu mai condu noaptea dacă ai probleme de vedere pe întuneric. Încearcă să eviți să conduci în timpul răsăritului și apusului soarelui, când soarele poate fi direct în raza ta vizuală.

Fii vigilent. Nu condu dacă te simți amețit sau somnoros. Asigură-te că verifici orice avertismente de pe medicamentele tale. Încearcă să eviți să conduci atunci când ești stresat sau obosit.

Poartă centura de siguranță. Poartă întotdeauna centura de siguranță și asigură-te că și pasagerii tăi o poartă pe a lor.

Limitează distracțiile. Mâncatul, reglarea radioului sau discuțiile pot distrage atenția. Dacă folosești telefonul mobil în timp ce conduci (pentru navigație, de exemplu), folosește-l în mod hands-free și folosește activarea vocală atunci când este posibil. Nu tasta niciodată la telefon în timp ce conduci.

Folosește dispozitive de dezghețare a geamurilor. Acestea te vor ajuta să păstrezi geamurile și parbrizul libere.

Planifică traseul. Mergi pe străzile pe care le cunoști și găsește un drum care să necesite puține sau deloc viraje la stânga. Alege un traseu care să evite autostrăzile sau alte drumuri de mare viteză. Dacă trebuie să conduci pe o autostradă cu viteză mare, condu pe banda din dreapta, unde traficul se desfășoară mai încet.

În cazul în care ai îndoieli, nu ieși. Vremea rea, cum ar fi ploaia, gheața sau zăpada, poate face ca oricine să conducă cu greu. Încearcă să aștepți până când vremea se îmbunătățește sau folosește autobuzele, taxiurile, serviciile de ridesharing sau alte alternative.

 

Comentează cu Facebook
Exit mobile version