Un cocktail alcoolic se obține prin combinarea a două sau mai multor băuturi, cărora li se pot adăuga și alte ingrediente pentru un plus de savoare. Cel puțin una dintre băuturile folosite trebuie să conțină alcool, putând fi vorba de o băutură spirtoasă, dar și de un lichior, aperitiv sau vin. Majoritatea rețetelor de cocktailuri au la bază o băutură tare, care se mixează cu băuturi ce au un conținut mai scăzut de alcool sau băuturi non-alcoolice.
Cocktail-urile sunt populare în întreaga lume, iar fiecare regiune are rețetele sale specifice. De asemenea, există baruri și cluburi care au propriile rețete de cocktailuri așa că este foarte dificil de contabilizat numărul total de cocktailuri de pe glob. Ce putem face, este să își prezentăm o listă cu cele mai apreciate cocktailuri ale tuturor timpurilor, pe care o poți parcurge în rândurile de mai jos.
Aperol Spritz
Acest cocktail a devenit popular începând cu jumătatea secolului trecut, când a început să se răspândească din nordul Italiei în Întreaga lume. Are la bază Aperolul, care este unul din numeroasele tipuri de băuturi aperitive, și se servește din pahare mari de vin. Pentru un pahar ai nevoie de:
- 50 de mililitri de Aperol;
- 75 de mililitri de Proseco;
- 25 de mililitri de apă minerală sau sifon;
- O felie de portocală;
- Cuburi de gheață.
Pentru început, se pun cuburile de gheață în pahar peste care se toarnă Proseco, Aperol iar la final, apa minerală. Ultimul ingredient care se adaugă este felia de portocală, iar cocktailul poate fi savurat.
Bloody Mary
Mulți au auzit de această băutură însă nu toți cunosc rețeta exactă, considerând că aceasta include doar votcă și suc de roșii. În realitate, rețeta e mai complexă și se bazează pe următoarele ingrediente:
- 50 de mililitri de votcă;
- 150 de mililitri de suc de roșii, care poate fi dulce sau picant;
- 10 mililitri de zeamă de lămâie;
- Două picături de sos Tabasco;
- Piper măcinat;
- Cuburi de gheață.
Un pahar mare se umple cu gheață până la jumătate, după care se adaugă vodca, sucul de roșii, zeama de lămâie și sosul Tabasco. Ingredientele se amestecă iar pentru un plus de savoare și un gust mai picant se presară în pahar și piperul măcinat.
Cuba Libre
Despre acest cocktail se spune că a apărut aproape de începutul secolului trecut, odată cu sfârșitul războiului de eliberare a Cubei de sub dominația spaniolă. În această confruntare, cubanezii au fost sprijiniți de americani, iar victoria din 1898 au sărbătorit-o împreună. Cum se spune, „fiecare a adus ce avea pe-acasă” și așa s-a ajuns la combinarea romului cubanez cu Coca-Cola emblematică a americanilor. Ulterior, rețeta de Cuba Libre a fost perfecționată și astfel s-a ajuns la următoarea listă de ingrediente:
- 50 de mililitri de rom;
- 150 de mililitri de Coca-Cola;
- 20 de mililitri de zeamă de lime;
- Un lime;
- Cuburi de gheață.
Lime-ul se taie felii, după care se pun într-un pahar 3-4 cuburi de gheață. Cu una dintre feliile de lime se freacă bine gura paharului, după care sucul de lime se toarnă peste cuburile de gheață. Urmează apoi romul, iar peste aceste se toarnă Coca-Cola. Înainte de a savura cocktailul, se mai adaugă 2-3 felii de lime iar dacă dorești să punctezi și la impresia artistică, poți decora paharul cu încă o felie.
Cantitățile de ingrediente au rol orientativ, acestea putând fi modificate în funcție de preferințe. Astfel, dacă dorești un cocktail mai tare poți adăuga câțiva mililitri în plus de băutură alcoolică. De asemenea daca vrei ca băutura să fie mai slabă sau mai aromată poți crește cantitatea celorlalte ingrediente sau poți reduce cantitatea de alcool. Oricum ai proceda, rezultatul nu are cm să te dezamăgească!