Pieptul de pui la grătar este unul dintre cele mai ușoare și versatile feluri de mâncare. Oricât de neexperimentat ai fi ca bucătar, este imposibil să nu obții un preparat delicios. Singura condiție este să nu gătești carnea prea mult.
Iată câteva moduri în care poți prepara pieptul de pui la grătar atunci când vrei un prânz delicios ori o cină ușoară:
-
1. Piept de pui la grătar simplu
Cea mai simplă rețetă de piept de pui la grătar este aceasta: condimentezi carnea cu sare și piper și o gătești pe grătarul încins ori într-o tigaie grill. Servești alături de o salată de legume, o porție de orez sau orice altă garnitură dorești și masa este gata.
Timpul de gătire poate varia de la 5 la 10 minute, în funcție de cât de mari sunt bucățile de piept de pui.
-
2. Piept de pui la grătar cu lămâie
Pune pieptul de pui (2-3 bucăți) într-o pungă și bate-l bine cu un ciocan. Prepară o marinată din:
- 2 linguri ulei de măsline
- Zeamă și coajă de la o lămâie (sau chiar 2)
- Sare
- Piper
- Ierburile preferate (după gust).
Lasă carnea la marinat 4-8 ore, în frigider. Când vrei să pregătești masa, scoate carnea din frigider și așteaptă să ajungă la temperatura camerei înainte de a o pune pe grătar. Gătește puiul timp de 4-5 minute, întoarce-l pe cealaltă parte și mai lasă-l pe grătar pentru încă 4-8 minute (depinde de mărimea pieptului de pui).
-
3. Piept de pui la grătar cu arome asiatice
Dacă îți plac aromele asiatice, atunci cu siguranță vei adora această rețetă. Pentru 2 porții, ai nevoie de:
- 500 g de piept de pui
- 120 ml sos de soia
- 1-2 linguri de oțet de orez
- 1 lingură de miere
- 1 linguriță de pastă de chili
- 1 lingură de ghimbir proaspăt ras
- 3 căței de usturoi tocați
- Puțină ceapă verde
- 1 linguriță de ulei de susan
- 1 linguriță de semințe de susan prăjite
- Piper
Combină sosul de soia, oțetul, mierea, pasta de chili, ghimbirul și usturoiul într-un bol și amestecă bine. Pune pieptul de pui într-o pungă cu fermoar și adaugă jumătate din compoziția de mai sus. Lasă la marinat pentru cel puțin 4 ore.
În sosul rămas, adaugă ceapa verde, uleiul de susan, piperul și semințele de susan.
Când ești gata de masă, tot ce trebuie să faci este gătești pieptul de pui pe grătar timp de circa 10-12 minute sau până este gata; nu uita să-l întorci la jumătatea timpului de gătire.
Servește carnea alături de sosul preparat anterior și de orice garnitură dorești.
-
4. Piept de pui la grătar cu miere și muștar
Pentru această rețetă vei avea nevoie de:
- 2 bucăți de piept de pui
- Ulei de măsline
- 1 lingură de oțet balsamic
- 1 lingură de muștar
- 1 lingură de miere
- Sare
Taie sau bate pieptul de pui până obții bucăți de aproximativ aceeași dimensiune și grosime. Combină celelalte ingrediente și marinează carnea în acest amestec timp de cel puțin 3-4 ore. Gătește pieptul de pui pe grătar timp de 8-10 minute sau până când carnea este gătită complet.
-
5. Piept de pui la grătar cu ierburi aromate
O altă rețetă delicioasă și ușor de preparat. Ai nevoie de:
- 2 bucăți piept de pui
- 1 lingură de oțet balsamic sau zeamă de lămâie
- 1 lingură de zahăr brun
- 2 linguri de ulei
- 3 căței de usturoi tocați mărunt
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 linguriță de rozmarin
- Sare
- Piper.
Prepară o marinată din ingredientele de mai sus, adaugă carnea și las-o în frigider cel puțin 20 de minute. Gătește-o pe grătar până când este gata.
Poți încerca oricare dintre rețetele de mai sus oricând ai poftă de ceva ușor de pregătit și delicios. Le poți prepara chiar dacă nu ai un grătar. Ai nevoie doar de o tigaie grill bună. Cantitatea de ingrediente este ușor de adaptat pentru a pregăti mai multe porții, dacă este nevoie, dar timpul de gătire propriu-zis va fi același. Așa că nu ezita să le încerci cu prima ocazie.