Planta franceza tarhon, este o planta culinara foarte populara folosita ca agent de gust, mai ales in bucataria mediteraneana. Aceasta planta aromata este bogata in fitonutrienti, de asemenea si in antioxidanti ce ajuta la promovarea sanatatii si previne bolile.
Botanic, tarhonul apartine familiei Asteraceae, in genul : Artemisia, cunoscuta stiintific, ca Artemisia dracunculus sativa. Se spune ca iarba ar origina din regiunea Asiei Centrala, probabil din Siberia.
Planta este un mic tufis ce caracterizeaza subtiri tulpini lemnoase ce ajung pana la un metru inaltime. Aceasta creste de asemenea in pamant bogat in nisip cu lumina soarelui adecvata. Frunzele sale caracterizeaza o suprafata de o culoare verde inchisa, neteda cu capete ascutite.
Tarhonul Rus este mai robust, fiind o specie mai apropiata de tarhonul Francez. Cu toate acestea, este destul de inferior in gust, fata de vecinul sau Mediteranean si astfel nu se prea foloseste la gatit.
Beneficii de sanatate ale tarhonului
- Aceasta planta rafinata este bogata in numerosi fitonutrienti benefici pentru sanatate ce sunt indispensabili pentru un stil de viata sanatos.
- Uleiurile principale esentiale din tarhon sunt stragolul, cineolul, ocimenul si felandrenul.
- Traditional, tarhonul a fost folosit ca fiind remediu traditional ce stimuleaza apetitul si atenueaza simptomele anorexice.
- Studiile stiintifice sugereaza faptul ca, compusii polifenolici din aceasta iarba ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.
- Planta proaspata de tarhon are una din cele mai mari valori antioxidante din sursele de hrana printre ierburile comune.
- Tarhonul este notabil o sursa excelenta de minerale precum magneziu, fer, calciu, mangan, cupru, potasiu si zinc.
- Planta este o sursa foarte bogata de vitamine, precum Vitamina A, Vitamina C, de asemenea si un grup complex de vitamina B, ce functioneaza ca si antioxidanti, de asemenea ca si co-factori pentru enzime in metabolism.
Folosire culinara
In general, planta este adaugata la momentul de sfarsit al unei retete in cantitati mici pentru a retine aroma si gustul.
Iata cateva curiozitati :
- Planta tarhon este unul din ingredientele principale in sosul béarnaise francez, un sos cu unt fierbite emulsificat realizat din unt, galbenusuri de ou, esalota, asmatui, piper, otet si tarhon.
- Tarhonul proaspat este folosit la salata verde.
- Frunzele proaspete, de asemenea si uscate pot fi folosite ca baza de gust (in marinata) la peste, miel si gaina.
Mai multe retete cu tarhon puteti gasi aici.