Dacă eşti un uriaş fan al caşcavalului, dar nu eşti sigur dacă ar trebui sau nu să-l incluzi în dieta ta, am veşti bune: caşcavalul are beneficii de sănătate grozave.
Când încercăm să ne menţinem sănătatea, ştiu că la prima vedere, caşcavalul ar putea să apară pe o listă a alimentelor de evitat, insă ar trebui să te gândeşti de două ori înainte să-l treci pe acea listă.
Caşcavalul, mai ales tipul de caşcaval care vine de la vaci crescute în mod natural, este o sursă fantastică pentru unii dintre cei mai importanţi nutrienţi de care corpul tău are nevoie. Şi în timp ce nu este un superaliment, consumându-l în mod regulat ar putea să-ţi ofere o mulţime de beneficii pe care nu le vei găsi în alte părţi.
Ce este caşcavalul şi cum se fabrică?
Caşcavalul poate fi produs într-un număr de diferite moduri, aproape în atât de multe moduri cât tipuri de caşcaval există. Dar în timp ce anumite tipuri de caşcaval necesită câţiva paşi în plus şi ocazional proceduri diferite, în general realizarea caşcavalului este un proces simplu.
În forma sa cea mai fundamentală, caşcavalul este realizat din închegarea laptelui, acelaşi proces care produce iaurtul, în care laptele se coagulează şi lucrurile din interiorul său pot fi separate.
Părţile solide, adică grăsimea şi proteinele sunt împărţite de lichide, adică proteina din zăr şi apa, şi ceea ce se întâmplă ulterior determină tipul de caşcaval ce va fi produs.
Închegarea laptelui poate fi realizată cu acizi precum sucul de lămâie sau oţet, sau cu o enzimă. Depinzând de ce acid a fost ales, acest lucru alterează produsul final, schimbându-i consistenţa, modul în care arată şi gustul caşcavalului.
Nutrienţii grozavi din caşcaval
Din cauza faptului că, caşcavalul este un produs lactat, conţine o mulţime din aceiaşi nutrienţi pe care îi poţi găsi în lapte sau iaurt, dar de cele mai multe ori în diferite cantităţi, depinzând de tipul de caşcaval ales.
Pentru a obţine nutrienţii pe care îi conţin, se recomandă consumul de 2 sau 3 ori pe zi a unui produs lactat.
Una dintre cele mai mari descoperiri din produsele lactate este conţinutul lor de calciu. Consumul a 30 de grame de mozzarella spre exemplu, îţi va oferi aproximativ 200 de miligrame de calciu.
Caşcavalul, la fel ca orice alt produs lactat, este de asemenea îmbogăţit cu proteine. Dacă consumi o porţie dintr-un tip de caşcaval mai tare, vei fi alimentat cu aproximativ 8 grame de proteine.
Omul obişnuit necesită aproximativ 56 de grame de proteine pe zi, iar femeia obişnuită necesită în jur de 46 de grame de proteine pe zi, aşa că o porţie sănătoasă de caşcaval îţi poate oferi destul de multă proteină consumată într-o cantitate mică de mâncare.
Incluşi în majoritatea tipurilor de caşcaval găsim un supliment de vitamina B12, zinc, seleniu, vitamina A, vitamina K2, fosfor, sodiu şi multe altele.
Caşcavalul conţine de asemenea probiotice, bacteriile bune, care te pot ajuta la reglarea florei intestinale. Menţinerea unui mediu intestinal sănătos este esenţială pentru menţinerea sănătăţii şi îţi poate oferi o mulţime de beneficii.
Alte beneficii ale caşcavalului
Caşcavalul este foarte bun şi pentru oasele tale, dar şi pentru dinţii tăi. O dietă cu cantitatea potrivită de calciu îţi asigură oase sănătoase şi puternice.
Nu toată lumea necesită la fel de mulţi nutrienţi ca şi atleţii. De aceea caşcavalul este practic realizat pentru atleţi.
Când vine vorba de caşcaval, faptele sunt clare. Potrivit unui studiu ce urmărea 15 bărbaţi în 3 tipuri de diete diferite, fiecare cu aceiaşi cantitate de calorii dar cu diferite tipuri de lactate, s-au găsit corelaţii între consumul de caşcaval şi excreţia moleculei numită TMAO, ce este legată de bolile cardiovasculare.
De unde îmi iau produsele lactate?
Probabil acum că ştii atât de multe beneficii pe care poate să le aibă caşcavalul şi în general produsele lactate, te întrebi de unde este recomandat să le achiziţionezi pentru a beneficia de cele mai calitative produse.
Ei bine, eu unul cumpăr produse lactate produse de către cei de la Niro-Lactate. Când achiziţionez produse de la ei cel puţin ştiu că sunt realizate ca la carte şi gustul şi savoarea acestora e autentic şi delicios.
Cei de la Niro-Lactate au o poveste a companiei foarte interesantă şi se mândresc ca făcând parte din asociaţia Produs în Bucovina.
Produsul meu preferat de la aceştia este caşcavalul Rucăr că tot vorbeam de caşcaval, unde văd eticheta Caşcaval Rucăr a celor de la Niro-Lactate nu mă pot abţine să nu cumpăr. Cei de la Niro-Lactate au şi un filmuleţ de prezentare din interiorul fabricii în care poţi vedea cât de curat şi de profesionist se lucrează :