Glicemia, respectiv nivelul glucozei din sânge, este un indicator vital al oricărui bolnav de diabet. Monitorizarea glicemiei este principala modalitate prin care pacienții care suferă de diabet zaharat își pot manageria afecțiunea, în funcție de nivelul acesteia determinând dacă trebuie să își modifice dieta și medicamentația.
Controlul nivelului de glucoză din sânge poate reduce riscul de a dezvolta diverse tipuri de complicații precum afectarea organelor principale așa cum este sunt inima, vasele de sânge, nervii, ochii și rinichii. În articolul următor am adunat pentru tine X soluții prin care poți ține glicemia sub control în mod natural. Descoperă-le în cele ce urmează!
-
Scorțișoara
Studii recente arată că scorțișoara (aproximativ 1-6 g pe zi) reduce nivelul de trigliceride și colesterol LDL la pacienții diabetici, atenuând factorii de risc asociați cu diverse afecțiuni cardiace și diabet. Acest aliment poate reduce glicemia cu până la 29%, încetinește descompunerea carbohidraților în tractul digestiv, moderează creșterea glicemiei după masă, îmbunătățește sensibilitatea la insulină la nivel celular și acționează similar acesteia, însă cu un efect mai lent.
-
Ghimbirul
Consumat cu regularitate, ghimbirul este una dintre cele mai populare soluții naturiste pentru reglarea sintezei de insulină și la diminuarea glicemiei. Mai mult decât atât, ghimbirul contribuie și la tratarea problemelor de natură digestivă sau inflamatoare. Un tratament naturist ideal este mărunțirea unei bucăți de ghimbir (aproximativ 1 cm de rădăcină de ghimbir) și fierberea acesteia pentru câteva minute în 300-400 ml de apă. Poți bea 1-2 căni de ceai de ghimbir pe zi.
-
Urzica
Urzica nu se rezumă doar la avantajele pe care le prezintă la nivelul căilor urinare, ajutând la eliminarea bacteriilor nocive, sau pentru tratarea durerilor articulare, precum cele asociate artritei, ci și pentru controlul glicemiei. Există studii care demonstrează efectele promițătoare ale frunzelor de urzică în sinteza insulinei, hormonul care reduce nivelul glucozei din sânge.
-
Afinele
În mod tradițional, fructele și frunzele de afin sunt utilizate pentru gestionarea diabetului în mod natural (normalizează glicemia la pacienții cu diabet), reușind să reducă efectele meselor cu un conținut bogat de zaharuri. Astfel, unele dintre cele mai bune soluții naturiste pentru ținerea sub control a glicemiei sunt atât frunzele, cât și fructele de afin.
-
Turmericul
Curcumina, substanța activă din turmeric, poate contribui semnificativ la modificarea sensibilității la insulină. În studiile realizate, oamenii de știință au demonstrat că substanța activă din turmeric poate stopa dezvoltarea prediabetului în diabetul zaharat. Consumat sub formă de suplimente alimentare, turmericul poate limita absorbția zaharurilor și a altor carbohidrați, crescând totodată nivelul de energie din organism.
-
Curry-ul negru
Consumul de curry negru poate ajuta glicemia să scadă cu până la 50% în situațiile în care valoarea sa depășește cu mult nivelul normal. De asemenea, acest condiment are rol de protejare a inimii și ficatului, reducând nivelul de lipide din sânge. De asemenea, curry-ul nehru este un bun antibacterian și antiinflamator.
-
Aloe Vera
Adăugată în smoothie-uri sau consumată în suplimente alimentare, aloe vera poate stimula pierderea în greutate și ajută diabetul independent de insulină, prin scăderea glicemiei. Mai mult decât atât, aloe vera are un efect vindecător în cazul rănilor sau arsurilor solare și reglează metabolismul glandei pancreatice.
-
Ceaiurile
Alte soluții naturiste eficiente în controlul glicemiei sunt și ceaiurile. Cu un conținut ridicat de antioxidanți, ceaiurile ajută la scăderea glicemiei, echilibrând nivelul zahărului din sânge. Dintre ceaiuri, cele mai bune pentru ținerea sub control a glicemiei sunt ceaiul verde și cele care conțin cătină, frunze de afin sau dud alb.
-
Semințele de chia
Cu un conținut semnificativ de fibre, magneziu, potasiu, fier, acid folic și calciu, dar și cu rol antiinflamator, semințele de chia stabilizează glicemia și ameliorează efectele diabetului zaharat, îmbunătățind sensibilitatea la insulină. Acestea pot fi consumate atât în stare crudă, cât și preparate termic, hidratate cu lapte sau apă, în smoothie-uri, sub formă de pudră sau chiar și sub formă de făină, în prepararea deserturilor.
-
Suplimentele naturale
Suplimentele naturale sunt și ele soluții eficiente pentru controlul glicemiei, atunci când în alimentația ta nu sunt integrate alimentele prezentate anterior. Și vestea bună este că există numeroase produse naturale pentru scăderea glicemiei, care au la bază multe dintre ingredientele prezentate anterior, dar și altele, care contribuie în mod semnificativ la reducerea nivelului glucozei din sânge.
În concluzie, dacă și tu dorești să ții glicemia sub control, apelează cu încredere la aceste soluții naturiste și cu siguranță vei reduce riscul apariției diabetului sau altor afecțiuni ce conduc la boli cronice grave. Ține, însă, cont că toate aceste tratamente trebuie recomandate și supravegheate strict de un medic specialist!